Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima palmă de la Fondul Monetar Internaţional: Unde sunt privatizările?
Prima palmă de la Fondul Monetar Internaţional: Unde sunt privatizările?

Prima palmă de la Fondul Monetar Internaţional: Unde sunt privatizările?

Delegaţia finanţatorilor i-a criticat pe guvernanţi pentru întârzierea privatizărilor.

FMI nu este mulţumit de progresele pe care România le-a făcut de la ultima misiune a Fondului în ţară, cea din mai.
Tarom-ul trebuia să fie deja privatizat, iar privatizarea CFR Marfă să fi intrat în linie dreaptă.
"Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb, dar şi în costurile de finanţare şi în creşterea economică", a spus şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.
Bilanţul ultimelor luni de guvernare n-avea cum să lase FMI fără reacţie. Creşterea cursului cu 3 procente a pus în pericol debitorii în euro şi conduce, automat, la scumpiri.
În iunie, restanţele crescuseră cu 3% faţă de iunie 2011. Din mai şi până acum costurile de finanţare ale statului de la băncile locale au urcat de la 5% pe an, la 6% pe an.
Opinia lui de Vrijer seamănă mult cu criticile de acum două zile ale guvernatorului Băncii Naţionale (BNR), Mugur Isărescu. "Gura bate fundul", a spus Isărescu. Premierul pare să fi intuit că atitudinea de şefului delegaţiei FMI poate fi primul semnal al unor critici viitoare şi mai dure.
Aşa că a cerut miniştrilor să nu comunice "de capul lor" cu delegaţiile finanţatorilor externi. "Au fost şi comunicări directe recepţionate foarte prost, pentru că e un singur coordonator al relaţiei noastre cu FMI pe această temă, acela este vicepremierul Florin Georgescu", a spus premierul ieri, citat de agenţiile de presă. El însuşi a simţit nevoia unei întâlniri cu guvernatorul BNR.
3%
era creşterea restanţelor
din sistemul bancar în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut
Cum se înţelege Crin cu Fondul
Discursul preşedintelui interimar, Crin Antonescu, în faţa delegaţiei FMI, i-a bulversat, cel mai probabil, pe creditori. Antonescu a reuşit cu greu să lege două cuvinte într-o exprimare corectă.
"Nice to meet you. You come us, for me. I’m acting president, president at interim. Special political situation", a fost mesajul de întâmpinare.
După care, reducând oarecum numărul de greşeli gramaticale (era vizibilă totuşi folosirea lui "don’t" în loc de "doesn’t") a început să explice Fondului că actuala criză poltică nu are nicio legătură cu relaţia dintre România şi Fond. Lucru contrazis de replica lui Erik de Vrijer.
Discursul de întâmpinare al lui Crin Antonescu i-a bulversat, cel mai probabil, pe reprezentanţii FMI
<object id="rtvVideo" width="620" height="360" type="application/x-shockwave-flash" wmode="opaque" data="http://livenews.rtv.net/images/flowplayer-3.2.1.swf">    <param name="movie" value="http://livenews.rtv.net/images/flowplayer-3.2.1.swf" />    <param name="allowfullscreen" value="true" />    <param name="wmode" value="opaque" />    <param name="flashvars" value=’config={ "playlist":["http://vmedia.rtv.net/12/2012-08/0bf8620c25231c2278ed5b0f6c109a86_large.jpg", { "url": "http://vmedia.rtv.net/12/2012-08/0bf8620c25231c2278ed5b0f6c109a86.mp4","autoPlay":false,"autoBuffering":false }] }’ />    </object>
Citiţi şi:

  • Notă de plată usturătoare pentru suspendare
  • BNR confirmă: Politicul ne arde la datorie
  • Presimţiri sumbre dinspre FMI
  • Reuters despre refuzul lui Isărescu de a interveni decisiv: Să fie o barieră mentală?