Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima înfruntare între Romney şi Obama
Prima înfruntare între Romney şi Obama

Prima înfruntare între Romney şi Obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi adversarul său republican, Mitt Romney, se vor înfrunta la Denver (statul Colorado), în prima din cele trei dezbateri prezidenţiale, un test de personalitate urmărit de zeci de milioane de americani, scrie AFP.

Pentru Mitt Romney, întâlnirea difuzată de toate marile posturi americane de televiziune îi oferă o tribună excepţională pentru a răsturna tendinţa, la mai puţin de cinci săptămâni de scrutinul de la 6 noiembrie.

Starea economiei şi ocuparea forţei de muncă vor ocupa cea mai mare parte a întâlnirii cu o durată de 90 minute, cu începere de la ora locală 19.00 (joi, 04.00 ora României). Peste 50 de milioane de telespectatori vor urmări lupta dintre cei doi candidaţi.

„Nu ne putem permite patru ani suplimentari cum au fost cei patru ani care au trecut” este formula de bază pentru Mitt Romney, reafirmată răspicat luni cu ocazia ultimului discurs înainte de a se închide într-un hotel din Denver pentru a se pregăti în vederea duelului.

Argumentul incompetenţei preşedintelui în exerciţiu pe frontul locurilor de muncă şi-a pierdut din forţă în ultimele luni, cu o rată a şomajului încă la nivel înalt, 8,1% în luna august, dar care s-a redus semnificativ după ce a fost depăşit punctul de maxim al crizei în numeroase state cheie, cum ar fi Ohio.

Mitt Romney şi-a reorientat în ultimele zile atacul spre politica externă promovată de Barack Obama, acuzat de pasivitate în faţa recentelor atacuri antiamericane din lumea arabă sau în dosarul nuclear iranian.

Preşedintele, orator mai în largul său cu prilejul marilor discursuri decât în confruntările directe, şi-a petrecut zilele de luni şi marţi într-un hotel din Nevada pentru a-şi perfecţiona abilităţile sale pentru dezbatere, exercitate ultima dată în octombrie 2008 înainte a de a-l învinge pe adversarul său de la acea dată, John McCain.

Fără îndoială că el va exploata cazul înregistrării video furate, filmată în mai şi difuzată în septembrie, în care Mitt Romney le mărturiseşte sponsorilor campaniei sale că „nu este preocupat” de cei 47% dintre americani care nu plătesc impozite, considerându-i „victime” dependente de stat şi iremediabil susţinători ai candidatului democrat.