Numărul total de participanţi depăşeşte 4,3 milioane

Loteria face parte din procesul de aderare continuă. Cei 138.000 de salariaţi au intrat pe piaţa muncii în perioada ianuarie-august 2008, au sub 35 de ani, intrând, astfel, sub incidenţa legii, au fost obligaţi să adere la un fond de pensii, dar nu au făcut-o, ajungând astfel în faza de distribuire prin loterie.

Numărul celor care au semnat direct pentru pensia obligatorie în această perioadă a fost mult mai mic, de numai 16.573 de participanţi.

În urma acestei etape, numărul total al participanţilor la fondurile de pensii obligatorii a ajuns la 4.311.070.

„Crema“ a luat-o liderul pieţei

În urma primei loterii lunare, cotele de piaţă ale fondurilor de pensii s-au menţinut neschimbate, repartizarea făcându-se proporţional cu numărul de clienţi atraşi deja, mai scrie pensiileprivate.ro. Liderul ING a ajuns la 1,43 milioane de clienţi, Allianz Ţiriac atins 1,1 milioane, iar Generali a depăşit pragul de 400.000 de clienţi.

Singura veste bună este că cei 138.000 de clienţi reprezintă intrări sigure în piaţa muncii şi că, în cazul lor, procentul conturilor goale, care rămân nealimentate de contribuţii, va tinde la zero.

Potrivit legislaţiei, toţi salariaţii cu vârsta sub 35 de ani care au intrat în piaţa muncii începând cu data de 18 ianuarie 2008 sunt obligaţi să-şi aleagă un fond de pensii de Pilon II în maximum patru luni. Cei care nu-şi aleg fondul în aceste patru luni sau cei care au semnat cu mai mult de un fond de pensii în această perioadă intră în loterie, adică sunt distribuiţi în mod aleatoriu şi proporţional între fondurile existente.

De asemenea, legea le permite şi salariaţilor cu vârsta între 35 şi 45 de ani care nu au aderat anterior să o facă acum – aceştia nefiind însă obligaţi.

16.573 de noi participanţi au semnat direct adeziunea la un fond privat de pensii de la 1 ianuarie 2008

ASTĂZI

O nouă tranşă din contribuţii

Fondurile de pensii private obligatorii vor încasa astăzi contribuţii în valoare totală de 108,8 milioane de lei (30,8 mil. euro) în cadrul celei de-a patra runde de colectare, cu 11,5% mai mult decât la runda anterioară, scrie pensiileprivate.ro. Contribuţia medie este de 9,01 euro, iar numărul de conturi goale este de 891.700, au declarat oficialii CNPAS. Sumele ce vor fi virate astăzi către fondurile de pensii obligatorii sunt cele mai mari de până acum, fiind prima data când suma totală depăşeşte 30 de milioane de euro.