Evenimentul Zilei > Actualitate > Minunile tehnologiei. Prima imprimantă 3D 100% românească. Vezi cum a fost botezată
Minunile tehnologiei. Prima imprimantă 3D 100% românească. Vezi cum a fost botezată

Minunile tehnologiei. Prima imprimantă 3D 100% românească. Vezi cum a fost botezată

Călin Brandabur, un tânăr programator, și-a prezentat prototipul la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei, care a avut loc la Cluj.

Călin Brandabur, un tânăr programator, și-a prezentat prototipul la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei, care a avut loc la Cluj.

Prototipul are o viteză de printare de cinci ori mai mare decât a unei imprimante similare de pe piaţă și poate tipări obiecte cu o înălţime de maxim 20 de centimetri într-o perioadă de 4-5 ore, în timp ce o imprimantă cu caracteristici similare existentă deja pe piaţă are nevoie de 8 ore pentru a realiza o asemenea piesă.

"O imprimantă clasică, pe sistem cartezian, o printează în 8 ore, imprimanta noastră în 4-5 ore. Îmbunătăţirile au fost aduse şi la partea de soft şi la cea mecanică, am încercat să optimizăm cât am putut de mult şi viteza şi performanţa. La această imprimantă, care este pe sistem Delta, se poate mări foarte mult viteza fără a avea vibraţie şi, de asemenea, îşi păstrează performanţa", a explicat timișoreanul Călin Brandabur, citat de Agerpres.

"Ideea a venit din nevoia creării unor componente de plastic pentru un alt proiect la care lucram şi nu am găsit o firmă care să injecteze în matriţă în volume foarte mici, deci în cantităţi pentru star-up-uri, deci nu pentru cantităţi industriale", a mai spus tânărul.

Echipa care a creat imprimanta a folosit strict echipamente româneşti pentru crearea acestui model, botezat "Symme3".

Materialul din care se creează obiectele este un polimer derivat din amidonul de porumb, care este biodegradabil în 10-15 ani şi provine din surse regenerabile. Nu este solubil în apă, nu se dizolvă în solvenţi de tipul acetonei, diluantului sau benzinei. Materialul rezultat este extrem de rigid, iar din el se pot construi inclusiv structuri mecanice care sunt supuse unui stres sau unei vibraţii foarte mari.

"De exemplu am printat pentru un prieten o montură pentru un far de motocicletă şi funcţionează de trei luni foarte bine. De asemenea, am mai făcut o rolă de la maşina de spălat, care se rupsese. Pe când mă gândeam de unde să fac rost de una nouă să o schimb, mi-a venit ideea să o proiectez, am printat-o şi am schimbat-o. Şi acum maşina mea de spălat funcţionează cu piesa aceea", a spus creatorul imprimantei.