Prima dezbatere Obama vs. Romney: republicanul câştigă confruntarea electorală | VIDEO

Prima dezbatere Obama vs. Romney: republicanul câştigă confruntarea electorală | VIDEO

Barack Obama şi rivalul său republican, Mitt Romney, s-au înfruntat aseară cu prilejul primei dezbateri electorale între cei doi candidaţi la prezidenţialele americane găzduită de Universitatea din Denver, statul Colorado. O primă confruntare lipsită de energie, în care candidatul republican a fost mai agresiv, probabil sub presiunea aşteptărilor mari pe care alegătorii săi le aveau de la fostul guvernator de Massachusetts după seria de gafe din ultima perioadă, în faţa unui preşedinte care s-a ferit să îşi atace contracandidatul, aşa cum mulţi anticipau, încrezător probabil în avansul luat în sondaje.

UPDATE. Aproximativ 67% dintre telespectatorii intervievaţi în cadrului unui sondaj telefonic l-au preferat pe Romney lui Obama în cadrul acestei prime dezbateri, potrivit CNN.

Preşedintele american, într-un costum închis la culoare cu cravată albastră, culoarea democraţilor, a luat cuvântul primul în această confruntare de 90 de minute axată în principal pe probleme economice şi i s-a adresat soţiei sale, Michelle, urându-i "La mulţi ani!", cu ocazia împlinirii a 20 de ani de căsnicie, sărbătoriţi în aceeaşi zi. "Vreau să-ţi urez La mulţi ani!. Peste un an nu vom mai sărbători în faţa a 40 de milioane de persoane", a glumit Barack Obama.

Fostul guvernator de Massachusetts, şi el într-un costum închis la culoare, dar cu cravată roşie cu dungi, i-a răspuns pe acelaşi ton: "Sunt convins că este locul cel mai romantic pe care vi l-aţi putut imagina, aici cu mine". Economia americană a urmat un drum "zadarnic" sub preşedinţia lui Barack Obama, a acuzat imediat candidatul republican la prezidenţiale, amintind de rata şomajului de 8,1 la sută şi slaba creştere economică a ţării, cifre care sunt principala ameninţare pentru efortul lui Barack Obama de a obţine un al doilea mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Mă îngrijorează să văd că drumul pe care am apucat este zadarnic. Preşedintele are o viziune foarte similară celei cu care s-a prezentat în urmă cu patru ani, cea a unui guvern mai mare, cu cheltuieli mai multe, impozite mai multe, cu reglementări mai multe", a declarat Romney, mult mai stăpân pe sine. El a negat acuzaţiile aduse de tabăra democrată potrivit cărora intenţionează să economisească cinci miliarde de dolari prin reducerea taxelor şi impozitelor, criticându-l pe preşedinte pentru ceea ce a numit sufocarea micilor întreprinderi. La rândul său, preşedintele a avertizat că politicile economice ale lui Romney amintesc de agenda dezastruoasă a fostului preşedinte republican, George W. Bush. El a reamintit că a preluat mandatul când ţara intra în criză economică şi că, între timp, "au fost create cinci milioane de locuri de muncă în sectorul privat" Obama a mai atras atenţia că programul de reducere a deficitului fără majorarea impozitelor, propus de Mitt Romney va determina o reducere drastică a cheltuielilor în educaţie şi sănătate.

"Dacă aveţi o abordare atât de dezechilibrată înseamnă că veţi tăia cu barda în investiţiile noastre în şcoli şi educaţie", a declarat Obama. "Concret, asta  înseamnă tăieri de 30% în programele pentru persoanele în vârstă din aziluri, pentru copiii cu dizabilităţi, iar aşa ceva nu este o strategie bună", a mai spus actualul lider de la Casa Albă. De altfel, subiectul taxelor şi impozitelor a fost singurul care l-a pus pe republican în defensivă. Romney a acuzat administraţia Obama că a intervenit prea mult în mersul economiei americane. "Orice economie are reglementări bune. Dar acestea pot deveni şi excesive", a arătat republicanul. Obamacare, în centrul atenţiei Reforma asigurărilor de sănătate a încins iarăşi spiritele, când Romney a repetat dorinţa sa de a abroga pachetul promulgat în 2010 de preşedintele democrat.

"Ironia face că am văzut acest model funcţionând într-adevăr bine în Massachusetts", stat unde Romney a fost guvernator în perioada 2003-2007, i-a replicat Obama care l-a atacat şi el pe rivalul său din cauza lipsei de detalii oferite americanilor în legătură cu proiectele sale.

"Acum spune că va înlocui Obamacare şi dă asigurări că toate lucrurile bune pe care le conţine vor fi păstrate, că nu trebuie să ne facem griji", a atras atenţia Barack Obama.

"Americanii trebuie să se întrebe dacă nu cumva motivul pentru care Romney păstrează secretul asupra tuturor proiectelor sale este că acestea sunt prea bune?!", s-a întrebat retoric preşedintele Obama. Obama păstrează atacurile pentru întâlnirile viitoare Barack Obama, care a părut uneori prea profesoral, a evitat teme pe care campania sa le-a folosit împotriva lui Mitt Romney, inclusiv criticile legate de firma de investiţii a acestuia, Bain Capital, pe care democratul o demonizase anterior ca fiind un prădător corporatist. Obama nu a menţionat nici faptul că rivalul său deţine conturi la bănci elveţiene.

Şi mai surprinzător, preşedintele nu a făcut nicio referire la o înregistrare larg mediatizată, în care Romney afirma că 47% dintre americani au mentalitate de victime, care depind de guvern şi refuză să îşi asume responsabilitatea pentru propriile vieţi.

Dezbaterea, prima din cele trei programate, a fost intens aşteptată, sondajele arătând că publicul miza pe un avantaj al lui Obama, un vorbitor talentat, asupra lui Romney. De altfel, echipa fostului guvernator a întărit acest punct de vedere pentru a coborî aşteptările faţă de candidatul republican. Următoarele dezbateri între cei doi vor avea loc pe 16 şi, respectiv, 22 octombrie. Singurul duel al candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte, democratul Joe Biden şi republicanul Paul Ryan, va avea loc pe 11 octombrie. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/7MDeMI-MeS0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:

  • Barack Obama contra lui Mitt Romney, un duel urmărit de 60 de milioane de americani
  • Romney critică politica pentru Orientul Mijlociu a lui Obama
  • Obama se detaşează net de Romney în sondaje în Florida şi Ohio, state-cheie