Programul național de creditare Prima Casă împlinește în anul 2019 zece ani de la lansare. În această perioadă (2009 – octombrie 2018) au fost acordate 264.578 de garanții de creditare. Numărul persoanelor care au aplicat pentru programul Prima Casă în anul 2018 este de 17.915 (până în octombrie 2019).
Aniversarea va fi marcată de o serie de schimbări, astfel încât programul să devină unul social, limitând persoanele care pot să adere prin introducerea unor condiții noi. Chiar dacă încă nu a fost anunțat oficial bugetul alocat pentru fondurile Prima Casă în 2019, se estimează că acesta va fi de aproximativ 2 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor a remis un comunicat în care precizează: „având în vedere strategia programului <Prima casă>, se propune ca pentru anul 2019 să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.000 milioane de lei.”
Prima Casă 2019: condiții
Până acum era suficient ca aplicantul să nu fie proprietarul unei locuințe, singur sau împreună cu soția/soțul. „Beneficiarii programului <Prima Casă> sunt persoane fizice care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență nu au deținut și nu dețin, individual sau în comun, împreuna cu soții lor ori cu alte persoane, în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu exceptia cotelor-părti din locuințe dobândite prin moștenire și nici nu au achiziționat după această dată o locuință, indiferent de modul de dobândire...
Prin locuință în sensul programului <Prima casă> se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile, aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”, se specifică în Legea 368/2009.
Începând cu anul 2019, aplicantul trebuie să fie în vârstă de maxim 35 de ani, iar venitul net să nu depășească 3.000 de lei/lună. Condiția venitului maxim a fost introdusă în contextul în care programul Prima Casă din acest an se dorește a fi unul social.
Potrivit președintelul Asociației Analiștilor Financiari, Iancu Guda, persoanele cu un venit de peste 3.000 de lei pot să își gestioneze bugetul pentru a aplica pentru un credit în afara programului Prima Casă. „Oricine cu venituri mai mari de 3.000 de lei şi cu putină rabdare şi gospodărire a bugetului familie poate depune deoparte mai mult de 10% din avansul unui apartament şi atunci nu se pretează.”
De exemplu, conform unei estimări, cu un venit de 3.000 de lei un aplicant va putea primi un credit de aproximativ 54.000 de euro. Rata lunară ar urma să fie de circa 1.350 de lei, însă aceasta se poate modifica în funcție de evoluția ROBOR (care se calculează o dată la trei luni).
Tot de la începutul anului 2019, BNR a modificat gradul total de îndatorare acceptat la accesarea unui credit. Până acum acesta era de aproximativ 60% din venitul net, însă acum a fost micșorat până la 40%. Acest plafon maxim de îndatorare se aplică tuturor creditelor în lei, însă pentru creditele destinate achiziționării unei locuințe acesta crește cu 5%. Astfel, gradul maxim de îndatorare pentru un credit Prima Casă în anul 2019 este de 45%.
Condițiile precum un avansa de minim 5% din valoarea locuinței și obligația de a nu o vinde în următorii 5 ani au rămas în vigoare și în anul 2019.
„În baza contractului de garantare, asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului <Prima Casă> se instituie în favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, un drept de ipotecă legală de rangul I pe toată durata contractului, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de 5 ani și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata creditului. Condiția referitoare la rangul dreptului de ipotecă trebuie sa fie îndeplinită până la momentul formulării cererii de plată a garanției de către finanțator. În cazul primirii de către finanțator a comunicării respingerii cererii de plată a garanției de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în temeiul contractului de garantare, finanțatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul prevăzut de art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român”, se mai precizează în Legea care stipulează condițiile acordării creditului Prima Casă.
Totodată, de precizat faptul că garanția statului rămâne neschimbată față de anul 2018. Astfel, statul va garanta maxim 40% pentru apartamentele cu o vechime mai mare de 5 ani și 50% în cazul celor mai noi de 5 ani.
Locuințe prin Prima Casă
Persoanele care doresc să își cumpere o locuință prin intermediul programului Prima Casă pot opta să își construiască propria locuință sau să achiziționeze una în cadrul unui ansamblu rezidențial nou sau într-unul vechi. Pentru a studia ofertele disponibile pentru apartamentele și casele vechi analizează anunțurile postate pe site-ul de imobiliare Flatfy ro. Doar în luna ianuarie aici au fost postate aproximativ 150.000 de anunțuri de vânzări/cumpărări pentru orașele București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.
În cazul în care dorești să studiezi ofertele disponibile în ansamblurile rezidențiale recent realizate sau care sunt încă în curs de construcție, vizitează site-ul Flatfy. Aici vei putea găsi ofertele și detaliile oferite direct de dezvoltatorul imobiliar.
Piața Imobiliară în 2019
Analiștii nu sunt foarte încrezători în ce privește piața imobiliară în anul 2019. Ținând cont că aproximativ 8 din 10 locuințe sunt achiziționate prin programul Prima Casă, aceștia sunt de părere că programul are o importanță majoră. Schimbarea condițiilor de creditare și transformarea programului într-unul social probabil că va duce la o scădere a cererii de locuințe. Astfel, aceasta ar putea duce chiar și la mici scăderi de prețuri.
Totuși, analiștii estimează că plafonul alocat de Guvern pentru anul 2019 va fi consumat înainte de termen și că va fi nevoie de o suplimentare. De precizat însă că prețurile în creștere din sectorul imobiliar au făcut ca în anul 2018 fondurile alocate programului Prima Casă să nu fie consumate în totalitate.
Dacă și tu cauți un imobil ieftin și nu știi unde să îl găsești, încearcă pe Flatfy.ro. Acesta este disponibil atât în România, cât și în alte țări, cum ar fi în Ungaria, Moldova, Bulgaria, sau Emiratele Arabe Unite.