„Prima casă” este într-un bloc vechi din Colentina

Programul guvernamental a demarat ieri, la sediul unei sucursale BRD, prima bancă semnatară a convenţiei cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Ştefan şi Laura Avram, în vârstă de 28 şi, respectiv, 26 de ani, sunt primii tineri care au luat un credit prin programul guvernamental „Prima casă”. După ce s-au căsătorit în luna septembrie a anului trecut, ei stăteau într-un apartament cu o chirie de 350 de euro pe lună.   Dorind să-şi achiziţioneze o locuinţă, au depus un dosar de credit la BRD. După ce programul guvernamental prin care statul garantează creditele ipotecare ale persoanelor care nu deţin o locuinţă în limita a 60.000 de euro a prins contur, consilierii băncii le-au recomandat tinerilor să profite de el.

Astfel, ei au devenit proprietarii unui apartament cu două camere în cartierul bucureştean Colentina, care a costat 54.500 de euro. Familia Avram, ambii angajaţi la Renault, a luat un credit de 51.500 de euro şi a achitat un avans de 3.000 de euro. Rata lunară pe care aceştia o vor plăti este de aproape 307 euro pe lună, cu peste 40 de euro mai puţin decât chiria lunară.

„Blocul este construit în 1986. Nu am luat un apartament într-un ansamblu rezidenţial nou deoarece ar fi fost mai scump şi, de obicei, locuinţele noi au dezavantajul să fie situate către periferia oraşului”, a declarat proaspătul proprietar, după ce şi-a pus semnătura, împreună cu soţia sa, pe dosarul de credit, în prezenţa membrilor guvernului.

10.000 de români stau la coadă

Potrivit premielui Emil Boc, prezent la festivitate, sunt deja peste 10.000 de cereri de credit care aşteaptă să fie procesate de bănci. Un sfert din aceste cereri sunt pentru achiziţionarea unei locuinţei noi. Şeful executivului a reamintit că „Prima casă” se aplică atât la casele vechi, cât şi la cele nefinalizate sau chiar pentru construcţia de locuinţe.

Dobânda stabilită de guvern pentru acest tip de credite este EURIBOR la trei luni plus ma ximum 4 puncte procentuale pe an, la creditele în euro. Pentru împrumuturile în lei, dobânda este ROBOR plus cel mult 2,5 puncte procentuale.

Băncile participante la program nu percep comision pentru rambursarea anticipată.

CLUJ-NAPOCA

„Cred că este prima ţeapă. Am aflat că trebuie să dau peste 400 de euro lunar”

Sucursala Napoca a BRD din Cluj-Napoca a fost ieri asaltată de clujenii care doresc să ia un credit pentru a-şi cumpăra un apartament. Totuşi, mulţi dintre cei care au ajuns în faţa consilierilor de credit au plecat cu un gust amar când li s-a comunicat cuantumul ratelor. Condiţiile impuse de bancă pentru acordarea creditului garantat de guvern nu seamănă deloc cu cele anunţate de guvernanţi.

„«Prima casă» cred că e prima ţeapă. Domnul Pogea de la Finanţe spunea că rata va fi de maximum 300 de euro. La bancă am aflat că, pe 20 de ani trebuie să dau lunar peste 400 de euro”, s-a plâns Eugen Pintea, un potenţial client. Funcţionarii BRD le-au explicat celor de la coadă că, pentru un credit de 57.000 de euro acordat în programul „Prima casă”, pentru 20 de ani, cei care un venit de 3.000 de lei vor plăti lunar o rată de 415 euro.

Pentru un credit pe 30 de ani, rata ajunge la 350 de euro. Acest lucru înseamnă că pentru 57.000 de euro, pentru 20 de ani, cel care se împrumută va avea de plătit 99.600 de euro, iar pentru 30 de ani - 126.000 de euro. „La un credit de 60.000 de euro, banca acordă doar 57.000 de euro, iar restul de 3.000 de euro este avansul plătit de client”, a spus unul dintre consilierii de credit de la BRD Cluj. Potenţialii beneficiari nu s-au arătat încântaţi nici de taxa suplimentară, compusă din trei rate, plus dobânda, respectiv aproximativ 1.245 de euro. (Mihai Şoica)

BRAŞOV

„Primul venit, primul servit”

Chiar dacă în ţară nu s-a semnat ieri niciun contract de împrumut, şefii principalelor filiale BRD spun că au fost contactaţi de mulţi potenţiali clienţi. BRD Braşov speră să acorde, în prima etapă, 300-400 de credite pentru „Prima casă” în tot judeţul.

„De o săptămână am început să luăm datele de contact ale persoanelor care s-au interesat, iar de astăzi (ieri - n.r.) am început să le sunăm pentru a le solicita documentele. Probabil că joi vom semna primul contract de credit“, a spus ieri George Cîrstoloveanu, director clientelă retail BRD Grup Braşov. Potrivit oficialilor bancii, dosarele vor fi procesate în ordinea depunerii, conform principiului „primul venit, primul servit”. (Mara Popescu)

LABIRINT LEGISLATIV

Involuntar, normele de aplicare scot din joc locuinţele noi

Teodora Trandafir

Programul „Prima casă” permite achiziţionarea apartamentelor noi, chiar dacă nu au fost încă finalizate, dar nimeni nu ştie care este procedura. Asta pentru că normele guvernamentale prevăd ca imobilele să fie libere „de orice sarcină”, iar peste 80% din locuinţele noi au fost ridicate prin credite luate de la bănci, ceea ce înseamnă că au deja ipotecă asupra lor. Acest lucru pare însă că le-a scăpat specialiştilor din guvern. Investitorii şi agenţii imobiliari spun că, în aceste condiţii, ei nu pot comercializa apartamentele prin intermediul „Primei case”.

Primul-ministrul, Emil Boc, a afirmat ieri că, din datele existente, peste 25% dintre solicitări vor fi depuse pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. „Înseamnă că intră în discuţie doar cei care au făcut câte un bloc, pentru că restul se fac cu bani de la bănci. De când s-a lansat, programul a declanşat o adevărată isterie: oamenii sună şi întreabă tot felul de lucruri, de la numărul contului în care livrează statul banii până la informaţii despre băncile cărora să se adreseze”, spune Cornel Bălan, general manager la IBC Financell Projects.

Ipoteca de gradul doi, scoasă din joc de lege

Reprezentanţii băncilor spun că trebuie să existe o soluţie, doar că „nimeni nu s-a gândit, până acum, la această problemă”. „Teoretic, poate exista o ipotecă la momentul în care se face vânzarea. Aceasta se închide apoi şi se deschide o altă ipotecă. Nu ştiu care este soluţia în acest caz, trebuie să vorbim cu un jurist”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Nici specialiştii de la BRD nu luseră în discuţie procedura în acest caz. „În general, când există deja o ipotecă, cea de-a doua bancă, respectiv creditorul cumpărătorului, cere permisiunea primei bănci - cea care l-a finanţat pe dezvoltator - şi instituie apoi ipotecă de gradul doi. După ce creditul a fost acordat, se achită prima ipotecă”, explică Alina Neagu, director de supervizare la BRD. Normele de la „Prima casă” exclud din start varianta existenţei unei ipoteci la acordarea creditului.

FORMĂ DE FINANŢARE. Majoritatea blocurilor noi sunt construite cu bani de la bănci Foto: EVZ

ITINERAR

Ce paşi trebuie să faci pentru un credit în program

Paul Barbu 

Pentru început, solicitantul ar trebui să meargă la bancă să i se facă o simulare să vadă dacă se poate intra în program cu venitul, ne-au declarat oficialii BRD. „Dacă se duce mai întâi să caute casa, ar putea avea surpriza ca, în momentul în care vine la noi, să nu se încadreze”, ne-a spus Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie în cadrul BRD, prezent ieri la „Evenimentele zilei”.

Documentele necesare pentru un credit

Dosarul trebuie să conţină, în primul rând, o copie după cartea de identitate a solicitantului sau solicitanţilor. Apoi, dacă este vorba despre un cuplu, instituţia financiară poate solicita şi certificatul de căsătorie.

Alte două documente foarte importante sunt fişa fiscală de la ANAF şi un act care să dovedească faptul că solicitantul este angajat (în general se cere contractul de muncă). Banca vă va furniza şi o adeverinţă de venit tip pentru a o completa. Pe lângă acestea va trebui să mai completaţi la notar o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu mai aveţi o altă locuinţă. În anumite cazuri, se cere şi antecontractul de vânzare-cumpărare. „Banca va solicita şi un raport de evaluare. Acesta poate fi făcut doar de una dintre companiile de evaluare agreate de bancă sau de un evaluator din bancă”, ne-a declarat Alina Neagu, director de supervizare din BRD.

Românii din străinătate pot lua un astfel de credit

Programul „Prima casă” este valabil şi pentru românii care lucrează în afara ţării. Şi acestora le sunt necesare aceleaşi acte, numai că acestea trebuie apostilate. „Cei care lucrează în afară trebuie să facă dovada că au veniturile pe care le pretind şi un loc de muncă. Toate documentele trebuie apostilate”, ne-a mai spus Alina Neagu.

Alpha Bank, a doua bancă

După ce BRD a fost prima bancă ce a semnat acordul cu Fondul de Garantare (FNGIMM), cea de-a doua instituţie financiară intrată „în pâine” este Alpha Bank. Aceasta acordă credite de investiţii imobiliare în condiţiile de cost aprobate de Ministerul Finanţelor.

În cazul creditelor în euro, rata dobânzii va fi Euribor la trei luni plus 4% pe an, iar în cazul creditelor în lei, va fi Robor la trei luni plus 2,5% pe an. Banca nu va percepe niciun fel de comision pentru acordarea şi administrarea creditului. Viitorul apropiat o anunţă pe Leumi Bank cea de-a treia. Premierul Emil Boc a declarat că un termen cât mai scurt pentru semnarea cadrului cu FNGIMM, este foarte avantajos.

CITIŢI ŞI:

Ce acte vă trebuie pentru "Prima Casă"

DIN ŢARĂ ALBA. Sucursalele BRD din Alba au fost luate cu asalt de oamenii interesaţi să contracteze un credit prin programul „Prima Casă”. Reprezentanţii băncii au arătat că nu au deocamdată o situaţie oficială, mai ales că încă nu se primesc cereri scrise, deoarece normele de creditare nu sunt aprobate la această oră. În aceste condiţii, consilierii de credite se limitează să răspundă la întrebările generale legate de program şi îşi notează numele şi numerele de telefon ale persoanelor interesate, acestea urmând să fie contactate imediat ce normele vor fi aprobate. În numai câteva zile, în judeţul Alba şi-au lăsat datele de contact sute de persoane, care ar dori să contracteze un credit prin programul „Prima Casă”. Pe de altă parte, reprezentanţii BRD au dat asigurări că, cel puţin deocamdată, nu s-au impus limitări în privinţa numărului de credite sau a valorii totale a acestora la nivel de judeţe, ci toate dosarele vor fi procesate în ordinea depunerii. (Mihaela Moraru)

ARAD. Şi arădenii vor să se împrumute pentru prima casă. „Nu avem o estimare a numărului de persoane interesate de acest program. Totuşi, vă pot confirma că solicitările sunt numeroase şi consilierii noştri au solicitat date de contact ale clienţilor interesaţi, pentru a le oferi informaţiile solicitate în cel mai scurt timp, existând, de asemenea, dosare înaintate spre analiză”, spune Mihaela Arsu, responsabil Marketing BRD Grup Timişoara, de care ţine şi judeţul Arad. (Alex Negru)

BRAŞOV. Potrivit şui George Cîrstoloveanu, director clientelă retail, BRD Grup Braşov, aproximativ 40-50 de persoane dintre cele care se interesează zilnic la bancă despre condiţiile de intrare în program se pot califica, la prima vedere, pentru creditare.

CONSTANŢA. Sucursala BRD va lua legătura cu clienţii pentru a-i informa telefonic asupra avantajelor programului „Prima Casă” a declarat pentru EVZ responsabilul de marketing al BRD Constanţa, Alina Efrimescu. Ea susţine că, în ultimele şase luni, sute de persoane s-au interesat la BRD Constanţa despre program, dar până la această oră nu s-au depus documentaţii în vederea obţinerii creditului pentru „prima casă”. „Dacă vor exista solicitări, banca va oferi creditul doar după verificarea condiţiilor de eligibilitate, să nu aibă proprietăţi, să nu aibă credite ipotecare în derulare”, a precizat Alina Efrimescu. (Feri Predescu)

IAŞI. „Spre satisfacţia noastră, foarte mulţi ieşeni au trecut pe la ghişee pentru a se interesa de programul «Prima Casă», pentru mulţi am operat simulări, o parte au mers la agenţiile imobiliare să mai negocieze din preţ, important e să se ajungă la preţul real al unui imobil, să avem preţuri corecte. Ieri, centralizarea datelor ne arăta că am avut 1.000 de clienţi care s-au interesat de program, vom avea mulţi eligibili, pragul de acordare a creditului este de 400 de euro iar clientul poate avea până la 3 codebitori, vom veni şi cu nişte noutăţi, reduceri la asigurări. Eligibili pentru „Prima Casă” vor fi în primul rând tinerii care nu vor neapărat o casă pretenţioasă ci una ca pentru cei care sunt la început de drum. Nu există o sumă stabilită din plafon pentru fiecare judeţ, nu sunt limite deocamdată, mergem pe principiul «Primul venit, primul servit»”, a declarat Eugenia Dăscălescu, director de retail al BRD Filiala Iaşi. (Maria Craus)

MUREŞ. Reprezentanţii BRD Mureş susţin că încă nu au finalizat procedurile privind acordarea de credite pentru programul „Prima Casă”. „Nu ştiu câte cereri s-au depus deoarece nu am făcut o centralizare. Se lucrează încă la proceduri. Solicitanţi nu au fost mai mult decât de obicei. Cei care au venit au discutat despre condiţii cu consilierii noştri”, a declarat un angajat al băncii de la serviciul Marketing. (Cora Munteanu)

TIMIŞOARA. Timişorenii nu s-au înghesuit să contracteze creditele pentru „Prima casă”, însă au luat cu asalt ghişeele BRD pentru a se informa de acest program naţional. Angajaţii băncii speră ca, după o perioadă în care s-au cam relaxat, pentru că de teama crizei creditele au intrat în stand-by, acum vor avea din nou de întocmit dosare. În ceea ce priveşte numărul de case posibil a fi creditate în jurul Timişoarei, acesta este încă o necunoscută. „Ştim doar că există un plafon naţional pentru BRD. Programul se va aplica după principiul «primul venit, primul servit»”, explică Dragoş Serbu, asistent marketing la BRD Timişoara. (Georgeta Petrovici)