Românii care au nevoie de transplant vor avea acces la celule stem de la donatori neînrudiţi, atât din ţară, cât şi din stăinătate.
La Institutul Clinic Fundeni, s-a deschis ieri prima bancă de celule stem dintr-un spital de stat.
Anual, în România, circa 100 de persoane au nevoie de transplant, iar pacienţii care nu găsesc donator compatibil sunt trimişi în străinătate.
Costurile se ridică la 100.000 de euro, iar viaţa pacientului e pusă în pericol, pentru că transferul în altă ţară este anevoios.
În scurt timp, astfel de intervenţii se vor face în spitalele româneşti, gratuit, după ce, în viitorul apropiat, se va finaliza Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari.
Celule stem sunt folosite în tratarea a peste 70 de boli, printre care şi leucemia. Pot fi prelevate din măduva osoasă, sângele periferic şi ombilical. Primele două pot fi recoltate de la adulţi sănătoşi, iar sângele ombilical poate fi stocat doar la naştere şi are un procent mai mare de compatibilitate.
Conform statisticilor, din 500 de femei care nasc zilnic în România, doar 150 aleg să stocheze celule stem.
Prelevarea exclusivă
Celulele stem din sângele ombilical la naştere pot salva vieţi, dacă mamele acceptă să doneze. Prelevarea se face gratuit, iar celulele vor fi disponibile pentru orice persoană bolnavă. Dacă, însă, mamele doresc prelevarea exclusiv pentru copilul lor, se adresează băncilor private, unde prelevarea şi stocarea se plătesc. "Pacienţii nu vor plăti nimic, toate cheltuielile sunt asigurate prin programul naţional de transplant" CARMEN ORBAN, manager Institutul Fundeni Citiți și:
- Primul copil român salvat prin transplant de celule stem