Relaţiile dintre UNPR şi PSD sunt aproape inexistente în judeţul Timiş. „Cu stânga nici cruce nu poţi să faci”, declara, recent, liderul local UNPR, Ion Răducanu. Contactat de „Evenimentul zilei”, acesta a explicat că nu are nicio problemă să facă alianţă cu PNL. „Prin natura mea, prin educaţia mea, am fost mereu de stânga. Prin activitatea mea de după 1990 sunt liberal. Sunt undeva la mijloc. Nu am nicio problemă să înclin balanţa în stânga sau în dreapta. Dacă, după alegeri, îmi stă mai bine în dreapta, voi face majorităţi în consiliile locale cu dreapta”, a declarat el. În plus, liderul UNPR garantează că poate face alianţă cu PNL indiferent care e linia impusă de partid. „Aici, la Timiş nu ascultăm ordine venite din birouri de la Bucureşti”, a precizat Răducanu. Potrivit acestuia, ar colabora cu PSD după locale doar dacă social- democraţii ar deveni respectuoşi. „Dacă mă respecţi, te respect şi eu, dacă nu, nu. Totul are o limită”, a spus liderul progresist.


Robu nu refuză UNPR

Contactat de EVZ, primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), nu a exclus o alianţă cu UNPR după alegerile locale. Robu ne-a rugat să înţelegem că trebuie să fie diplomat şi că momentan nu poate să vorbească deschis despre acest subiect. „O să ne definim politica de alianţe după ce vedem rezultatele. Noi ne-am propus să nu discutăm despre alianţe înainte de alegeri. Vom vedea după aceea. Vă rog să înţelegeţi că mai multe nu am cum să declar acum”, a spus copreşedintele PNL Timiş, la insistenţele EVZ.


FOTO:  Nicolae Robu Tatonări pentru parlamentare

EVZ a aflat că liderii centrali ai PNL şi UNPR iau în calcul o eventuală alianţă pentru alegerile parlamentare din toamnă. Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat pentru EVZ că nu a negociat până acum o alianţă cu PNL, dar că se va gândi „foarte serios” care este cea mai bună variantă pentru partid.

UNPR şi PNL sunt prinse în mariaje diferite. UNPR a semnat cu PSD un „Protocol de colaborare” pentru locale, în care organizaţiile pot coopera pentru formarea de majorităţi în teritoriu. Liberalii au semnat la nivel naţional un protocol de colaborare cu PSRO pentru constituirea de majorități postelectorale.