Mai-marii BBC au anunţat că persoanele de peste 75 ani nu vor mai avea gratuitate la abonamente începând cu luna august.
Directorul general al grupului media cu finanţare publică, Lordul Tony Hall, a decretat că data de 1 august va marca sfârșitul licențelor TV gratuite pentru cei peste 75 de ani, deși unii dintre ei vor avea dreptul să beneficieze în continuare de utilizarea gratuită a serviciului.
Omul de afaceri în vârstă de 69 de ani a discutat duminică despre planurile de a pune capăt abonamentelor TV gratuite pentru vârstnici în timpul unei apariții în emisiunea politică emblematică a BBC, „The Andrew Marr show”, conform Daily Star.
Măsurile cu privire la licența gratuită pentru cei peste 75 de ani urmau să intre în vigoare în iunie, dar data la care modificările vor intra în vigoare a fost mutată în august, din cauza pandemiei coronavirus.
Hall a spus că BBC se pregătește acum pentru o lansare în august a noilor măsuri, dar a adăugat că decizia va fi revizuită „mai aproape de acea dată”.
El a sugerat că ar putea exista o altă întârziere în cazul în care măsurile de protecție împotriva coronavirusului încă sunt în vigoare.
Cu toate acestea, gospodăriile cu venituri mici care au o persoană ce primește credit de pensie vor fi eligibile pentru acces gratuit la BBC.
Lordul Hall - care a fost directorul general al BBC din aprilie 2013 - a susținut că focarul Covid-19 a fost un impuls pentru afacerile postului public din Marea Britanie.
„Cred că ceea ce s-a dovedit a fi criza generată de Covid este că oamenii aflați la volan, 94% din populația Regatului Unit, s-au orientat către BBC pentru informații, educație sau divertisment în această criză.
El a continuat să sugereze că viitorul ar putea aduce modificări suplimentare, mai ales că în 2027 este programată revizuirea Royal Charter (n.r. - subvenție oficială emisă de un monarh sub prerogativa regală sub formă de scrisori brevetate).
„Deci, întrebarea este - și nu este o întrebare la care trebuie să se răspundă până în 2027, când statutul ajunge la final - care este cel mai bun mod de a finanța asta în mod universal, astfel încât toată lumea să obțină ceva pe care îl putem împărtăși cu toții.”
Abonamentele BBC costă în prezent 157,50 lire sterline pentru cei cu televizoare color și 53 de lire sterline pentru cei cu televizoare alb-negru, cea dintâi echivalând cu 13,13 lire sterline pe lună.
În schimb, serviciul de streaming Netflix care oferă acces abonaților la un vast catalog de emisiuni TV, documentare și filme, începe de la 5,99 lire sterline pe lună în Marea Britanie.
Licențele TV gratuite pentru cei peste 75 de ani au fost anterior protejate de guvern, dar responsabilitatea a fost mutată la BBC în urma revizuirii Royal Charter din 2017.
Primul-ministru Boris Johnson a atacat anterior conducerea BBC pentru planurile sale de anulare a abonamentelor gratuite pentru persoanele în vârstă, mai ales că 3,7 milioane de gospodării ar putea fi afectate de noua schimbare. Câte voturi înseamnă asta? Aici este marea întrebare…
Exceptaţi de la plata integrală a taxei pentru BBC mai sunt şi britanicii orbi, obligați să plătească doar 50% din taxă.
La fel cum este şi în România, taxele pentru BBC datează din perioada în care televiziunea de stat era singura din țară, neexistând televiziuni particulare.
În ultimii ani, BBC s-a confruntat cu numeroase critici la adresa programelor sale, tot mai părtinitoare din punct de vedere politic și tot mai ideologizate.
La aceastea s-au adăugat numeroase scandaluri sexuale, inclusiv de pedofilie, care au zguduit puternic credibilitatea BBC.
La jumătatea lunii februarie, guvernul Boris Johnson se gândea să să înlocuiască taxa obligatorie cu un abonament de tip Netflix.
De asemenea, executivul intenționa să închidă majoritatea celor 61 de posturi de radio, urmând să rămână în funcțiune doar Radio 3 și Radio 4, care difuzează muzică clasică, respectiv actualități.