Prietenii lui Paraschiv se întâlnesc la Conacul Otetelișanu

Fundația Domeniul Otetelișanu organizează rezidenţa artistică „Les amies de Paraschiv”, ediţia a IV a, la Conacul Otetelișanu, în Benești, județul Vâlcea

Întâlnirea artistului Christian Paraschiv cu prietenii săi are loc anual. Expoziţia va găzdui lucrări ale unor artişti din Franţa şi din România: Anaïs Lelièvre, Franța, este o artistă care lucrează cu foto-copiatorul și realizează instalații uriașe, prin care transformă un spațiu delimitat întro peșteră; Anne van der Linden, Franța, concepe o serie de personaje, ușor sexualizate, fiind fascinată de antropologie și, din această perspectivă, fascinată de Dracula; din acest motiv a fost impresionată să lucreze în beciul conacului Otetelișanu; Olympe Racana-Weiler, Franța, lucrează non-figurativ, utilizează tehnici foarte diferite și are o pasiune specială pentru texturi; Marie-Noëlle Deverre, Franța, este un artist care lucrează pe suprafețe mari, folosind un fel de rulouri, ca cele folosite la tehnica gravurii, întro abordare foarte contemporană, conturată în culori violente; Nitcheva Osanna, Franța, artist și scriitor, realizează fotografii foarte mici, acestea urmând a fi lipite într-o carte de artist, îmbogățită de propriile-i texte; Costel Constantin Ținteanu, România, sculptor, realizează piese din materiale recuperate, cuie, tablă, toate adunate întrun sens religios, un sens cultural.

„Christian Paraschiv este membru fondator al grupului Prolog, cea mai longevivă grupare artistică din România și, foarte probabil, una dintre cele mai stabile din istoria artelor. Lucrarile sale se află în colecții private în Europa, Japonia sau Statele Unite. Christian s-a consacrat ca un explorator al diverselor limbaje artistice, având ca punct de pornire bio-arta sau corpul uman. A studiat cu Corneliu Baba și a luat câteva ore de desen cu unul dintre discipolii Părintelui Constantin Galeriu, pictorul Sorin Dumitrescu.

Expoziţia este deschisă doar pe 11 septembrie 2018, în intervalul 19:00-22:00

Christian Paraschiv a emigrat în 1986 și trăiește de atunci la Paris. Ca și faimosul grup „Prolog”, întâlnirile de la Otetelișanu țin, dincolo de o estetică, deopotrivă și de o etică a prieteniei și a calității umane. În atelierele de la Benești sunt experimentate abordări și maniere de expresie, care apoi sunt prezentate în expoziții ce aduc în faţa publicului detalii în maniere post-moderne, abstracte, în tehnici inedite precum fragmentarea, sculptura ready-made, intervenţie pe fotografie şi colajul“.