Evenimentul Zilei > EVZ Special > Prezență slabă la urne în CONSTANȚA. Cei mai “harnici” votanți, DEȚINUȚII de la Penitenciarul POARTA ALBĂ
Prezență slabă la urne în CONSTANȚA. Cei mai “harnici” votanți, DEȚINUȚII de la Penitenciarul POARTA ALBĂ

Prezență slabă la urne în CONSTANȚA. Cei mai “harnici” votanți, DEȚINUȚII de la Penitenciarul POARTA ALBĂ

Constănțenii se urnesc greu la Referendumul național privind revizuirea Constituției. Nici măcar politicienii locali nu s-au prezentat sâmbătă dimineață la secțiile de votare pentru a răspunde cu Da sau Nu la întrebarea “Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

Peste 630.000 de alegători sunt înscriși pe listele electorale în județul Constanța, la ora 10,00 prezentându-se doar 0,90% din constănțenii cu drept de vot. Ei sunt așteptați să se prezinte la urne, astăzi și mâine, în cele 556 secții de votare din județ. Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța până la această oră nu s-au înregistrat incidente, BEJ nu a primit nicio sesizare, verbală sau scrisă, în acest sens. Cea mai mare prezență la urne a fost înregistrată la Penitenciarul Poarta Albă unde din 960 de deținuți cu drept de vot, 460 și-au exprimat intenția de vot, 130 la secția exterioară de la Valu lui Traian și 330 la Poarta Albă, urmând ca votarea să se finalizeze în jurul orei 13,00.   

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, și președintele organizației județene a PSD, Felix Stroe au votat de la primele ore ale dimineții. “Ne aflăm în fața unei inițiative cetățenești și din respect pentru cele peste 3 milioane de români care ne-au adus în acest moment de opțiune, tocmai pentru că doresc să încurajez și în continuare inițiativele cetățenești am venit să votez. Îi îndemn pe toți constănțenii să iasă la vot, indiferent de opțiune, niciodată nu voi îndrăzni să le influențez decizia,” a declarat, la ieșirea din secția de votare Decebal Făgădău.

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, nu va merge la vot. Partidul are însă reprezentanți în toate secțiile de votare din județul Constanța. “Consider că nu este o prioritate pentru România. Modificarea textului de Constituție nu aduce nicio noutate  în legislație. Este doar o chestiune care tratează temerile cuiva. Eu nu am temerea că RFomânia are o problemă în privința aceasta a posibilității ca pe viitor să se căsătotească persoane de același sex.”

Liderul organizației Județene a PNL Constanța, Bogdan Huțucă, încă nu a ajuns la vot dar o va face. “Mesajul PNL a fost că fiecare să voteze cum îi dictează conștiința însă eu mă duc la vot și am constatat că destul de multă lume, din PNL, va merge. În zona tineretului am văzut însă că a prins cumva mesajul acesta USR-ist pe care nu l-am înțeles bine. Ei în general sunt deschiși pe tot ce mișcă în online. Iar USR are, câteodată, capacitatea să influențeze schimbul ăsta de mesaje online între grupurile de tineri. Dar și ei sunt de multe ori sancționați.”