Autoritatea Electorala Permanenta a prezentat rezultatele provizorii ale alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie 2019.
Pe primul loc se află Klaus Iohannis, care a obținut, astfel, cel de-al doilea mandat de președinte, pentru următorii 5 ani. Profilul sociologic al votanților a fost și el făcut! Astfel, Iohannis a fost preferat de către cei cu studii superioare. În plus, Diaspora și videochatistele au adunat mai mult de 10 procente dintre cei care au participat la alegerile prezidențiale, în turul 2!
Însumat, aproape 700.000 de români au votat în diaspora în cele trei zile de votare pe care le-au avut la dispoziție. Astfel, „ăștia” s-au mobilizat mai bine decât au făcut-o până acum și au reușit să iasă la vot într-un număr fără precedent în istorie. Nici videochatistele nu s-au lăsat mai prejos și au ieșit într-un număr record: 100.000 de videochatiste au votat în România.
Două campanii de susținere a lui Iohannis au zguduit Internetul cu câteva zile înainte de votare – „VideochatisteleVotează” și „ĂștiaVotează”
În ultimii ani, social media joacă un rol din ce în ce mai important în viața fiecăruia dintre noi, astfel că reclamele sunt cele care ne fac să: cumpărăm produse, testăm electrocasnice sau să... votăm cu o clasă politică!
Un studio de videochat din București a făcut o campanie pe Facebook în care îndeamnă pe toată lumea să iasă la vot. Astfel, cu hashtag-ul „Videochatistele Votează”, dar și „Votul meu contează”, ele s-au făcut auzite în întreaga țară. Modificând o poezie celebră de-a lui Eminescu, videochatistele au declarat că ele vor vota cu „EL”. Campania a devenit virală, strângând mii de like-uri și sute de share-uri în doar câteva ore. Iar dacă până acum videochatistele erau arătate cu degetul și încadrate în categoria „așa NU”, ele au devenit, rapid, încurajate, iar mulțumirile nu au încetat să apară în comentarii.
Comentarii precum „De luat exemplu”, „Dacă ele ies, care pierd 2.000$/zi, atunci poți să ieși și tu!” sau „Mulțumim, Diaspora, mulțumim, videochatistelor!” au fost printre cele mai apreciate de către publicul larg. Campania cu îndemn la vot a răsunat și în redacțiile ziarelor mari din România.
România este lider mondial în ceea ce privește industria videochatului, iar asta, în cifre, se traduce așa: peste un miliard de euro anual ajung în România datorită industriei de videochat unde activează peste 100.000 de românce, potrivit estimărilor.
Nici Diaspora nu s-a lăsat mai prejos și a dat startul unei noi Campanii în social media: „Ăștia votează”. Astfel, poze cu buletinul de vot și cu o foaie pe care scrie „ăștia votează” au apărut și s-au răspândit extrem de rapid în social media.
Iohannis, ales Președinte de Diaspora și de Videochatiste!
1% dintre cei care au votat, ieri, pentru alegerile prezidențiale provin din industria videochatului, iar potrivit statisticilor, 1,75% dintre alegătorii lui Iohannis practică videochatul.
Nu este prima astfel de campanie pe care studioul de videochat din Capitală o face.
În luna Martie a acestui an, studioul a anunțat pe pagina de Facebook că, odată cu Ștefan Mandachi, inițiatorul campaniei #ȘîEu – România vrea autostrăzi, vineri, 15 Martie ora 15:00 și ei vor lua o pauza de 15 minute. Cu o poză sugestivă și cu hashtagul #ÎmpreunăPentruRomânia, studioul de videochat a îndemnat toți românii să le urmeze exemplul.
Iar în toamna anului trecut, tot videochatistele au fost cele care au pornit campania „IubireaNuSeVotează”, atunci cânda avut loc Referendumul pentru redefinirea căsătoriei în Constituție. Astfel, cu sloganul „SameLove”, videochatistele unui studio din București s-au făcut auzite în întreaga țară și au fost felicitate de către internauți: „Bravo, asta da campanie, este #SameLove”.