Editura Evenimentul si Capital

PREZENȚA la audiere în Comisia de anchetă, OBLIGATORIE

Autor: | | 0 Comentarii | 213 Vizualizari

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, joi, schimbarea statutului parlamentarilor. Modificările prevăd obligativitatea participării persoanelor citate pentru audierea în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Dacă aceștia refuză, aleșii pot depune plângere penală împotriva acestora.

Conform prevederilor adoptate, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, informează Agerpres. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară. "În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare", arată proiectul. Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, prevede textul adoptat.

Noul lider al grupului senatorilor PSD, Mihai Fifor, a fost votat în plenul reunit al Parlamentului, președinte al Comisie de anchetă a alegerilor din 2009. Liviu Dragnea nu va fi membru al acestui for.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI