În opinia socilogului, totul se va baza pe relația de prietenie dintre Victor Ponta și Daniel Constantin, și el dat afară din ALDE. Daniel Constantin a fondat un nou partid PRO România. Potrivit unor surse DCNews, partidul mai are câteva hopuri de depășit în instanță.  

Marius Pieleanu a spus, după mesajul lui Victor Ponta, pentru aceeași sursă, că ”Dacă Victor Ponta a declarat asta, partidul în care va intră este aproape sigur PRO România, cel al cărei structura incipientă a fost creată de către Daniel Constantin. Dacă va reuşi să-şi construiască un grup parlamentar consistent de 15-20 de parlamentari în următoarea sesiune parlamentară din toamna acestui an şi acest grup parlamentar va fi o alternativă, un pol, la actuală alianţa PSD-ALDE, cu Victor Ponta în frunte, care este o locomotivă şi se bucură în continuare de o favorabilitate de peste 30% din partea publicului, atunci acest partid, cu organizare bună în teritoriu şi cu o campanie susţinută mediatic, dar şi cu o opoziţie susţinută în Parlament la PSD-ALDE şi alternativă totodată la PSD-ALDE, ar putea să obţină pragul parlamentar de 5%”.

Victor Ponta a deținut funcția de prim-ministru al României din 7 mai 2012 până la demisia sa în 4 noiembrie 2015. Victor Ponta a fost președinte al Partidul Social Democrat din 2010 până în 2015 și deputat de Gorj, iar de curând a fost exclus din PSD. A fost copreședinte al Uniunii Social-Liberale, alături de liberalul Crin Antonescu.