Vara este perioada vacanțelor, iar mulți turiști preferă să meargă cu mașina. Prețurile la benzină și motorină au explodat în toată Europa, însă există și țări unde achiziționarea de combustibil este mult mai avantajoasă.
Turiștii care merg în vacanță cu mașina, în străinătate, trebuie să știe că prețurile la carburanți au crescut în toată Europa. Însă există anumite state în care este avantajos să faci plinul. Românii trebuie să verifice prețul la fiecare benzinărie înainte de a alimenta.
Ultimele date, centralizate la nivel mondial în urmă cu doar câteva zile, arată că în România prețul unui litru de benzină este în jurul valorii de 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți, adică 8 lei și 61 de bani, respectiv 9 lei și 10 bani.
Grecia. Aici prețul unui litru de benzină a ajuns la 2 euro și 40 de cenți, iar motorina este peste 2 euro litrul. Turiștii trebuie să știe că un plin ajunge la 120 de euro pentru, în plus cu 33 de euro față de un plin făcut în țara noastră.
Bulgaria. Prețurile sunt mai mici ca în alte state. Turiștii care sunt în tranzit pot alimenta din această țară. Litrul de carburant este în jur de 1,65 euro – 1,69 euro. Astfel, față de Grecia, faceți o economie de aproape 38 de euro.
Turcia. Aici sunt mai mici prețuri. Un litru de benzină, la turci, este 1,53 euro, iar motorina nu este mai mult de 1,55 euro. Un plin nu va costa mai mult de 78 de euro.
Turiștii sunt sfătuiți să analizeze prețurile de la fiecare benzinărie, potrivit Infoactual.
Carburanții se ieftinesc cu 50 de bani
În România, Guvernul a decis să compenseze cu 50 de bani din prețul litrului de combustibil la pompă, timp de trei luni, a anunțat Nicolae Ciucă.
„Pentru că cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburanți am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a declarat Nicoale Ciucă.
„Am luat decizia să aplicăm această măsură care a fost adoptată și de alte țări. Este o măsură care aplică atât responsabilitatea guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort”, a mai spus Nicolae Ciucă.