Prețurile hainelor vor crește vertiginos în viitorul apropiat. Criza mondială care stă în spatele scumpirilor

Prețurile la confecții se vor majora semnificativ, din cauza crizei bumbacului. Valoarea a explodat la bursa din New York, iar asta va atrage scumpiri.

Prețul bumbacului a explodat pe piața internațională și a atins un nou record. Problema a fost cauzată de restricțiile impuse transportului maritim. În aceste condiții, producătorii din industria textilă vor scumpi produsele pentru care aduc materie primă din China, Turcia sau India.

Prețul bumbacului a explodat în ultima perioadă

La bursa de la New York, prețul bumbacului a depășit pragul de un dolar pentru o livră pentru prima dată în ultimii zece ani. Efectele se vor vedea în magazine. Un preț mai mare la bumbac înseamnă, fără dubii, că va creste și costul articolelor de îmbrăcăminte. Un exemplu este cel al pijamalelor, care de la începutul anului și până acum s-au scumpit cu aproape 50%.

„Pijamalele vor continua să se scumpească în măsura în care prețul fibrelor va crește”, a spus Paula Kovacs, șef de magazin, conform stirileprotv.ro.

O firmă din Cluj-Napoca importă materiale textile din bumbac din Turcia, pe care le vinde apoi în toată țara. Prețul de la furnizori a explodat în ultimele luni. Designerii și atelierele de confecții din România au mărit, de asemenea, prețurile. „În ultimele luni prețurile au crescut cu cel puțin 20% la produsele de bumbac pe care le importăm noi”, a spus pentru sura citată, Simona Mândraș Iură, manager importuri.

„Vorbim de un circuit care se închide la un moment dat la consumatorul final și tot acest preț majorat al bumbacului până la urmă se va regăsi la prețul de pe raft”, a explicat economistul Lucian Fanea.

Scumpirea, provocată și de culturile ineficiente

Scumpirea bumbacului a fost influențată în special de culturile compromise din cauza fenomenelor meteo extreme. De vină sunt și restricțiile de transport maritim și crizele politice din ultimii ani. Cei mai mari producători de bumbac sunt India, China și Statele Unite ale Americii (SUA). Din anul 2014 Comisia Europeană a încercat să încurajeze extinderea culturilor de bumbac în Grecia, Spania și Bulgaria cu subvenții de până la 700 de euro pe hectar.