Și asta deoarece străinii, în majoritate chinezi, au fost interesați doar de cumpărarea unei locuințe și obținerea rezidenței în această țară, pentru că acesta era „marele premiu” din programul „Golden Visa”, scrie Digi24.

Portugalia vrea acum să-și modifice programul „Golden Visa”, prin care acordă rezidență investitorilor din afara Uniunii Europene, astfel încât investițiile să fie redirecționate dinspre piața imobiliară a marilor orașe spre zonele depopulate, crearea de noi locuri de muncă și revigorarea zonelor urbane şi a moştenirii culturale.

În prezent, cei care doresc să participe la program au la dispoziţie diverse opţiuni de investiţii, inclusiv investiţii de cel puțin 250.000 de euro în artă şi cultură, 350.000 de euro în proiecte de cercetare ştiinţifică sau pur şi simplu înfiinţarea a 10 noi locuri de muncă prin investiţii într-o companie locală.

Cu toate acestea, cea mai populară opţiune este achiziţionarea unei locuințe în valoare de cel puţin 500.000 de euro sau, dacă este vorba de o proprietate mai veche de 30 de ani, cu o valoare de 350.000 de euro, pentru a încuraja fenomenul de regenerare urbană.

Programul a atras investiții de 4,8 miliarde de euro, iar 90 la sută dintre acestea au mers către piața imobiliară. Asta a făcut ca prețul locuințelor să crească, la fel și chiriile din cele mai mari orașe ale țării – Lisabona și Porto.