Prețul uraniului ajunge la cote inimaginabile. Criza energetică încurajează Europa să-și intensifice eforturile

Sursa: Arhiva EVZ

Prețurile uraniului se apropie de cel mai înalt nivel de când Rusia a invadat Ucraina, deoarece criza energetică a Europei încurajează țările să-și intensifice eforturile privind energia nucleară.

Prețurile au crescut pentru prima dată din 2011, în martie, în urma invaziei de la sfârșitul lunii februarie, dar au scăzut în următoarele luni. Războiul din Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa, țările fiind forțate să apeleze la combustibili alternativi, cum ar fi cărbunele, pe măsură ce Rusia își reduce exporturile de petrol și întrerupe fluxurile de gaze naturale printr-o conductă cheie.

Regiunea se confruntă cu un deficit de energie hidroelectrică, după ce valurile extreme de căldură au secat rezervoarele.

Problemele cu care se confruntă Germania

Aceasta este cererea crescută de uraniu, care este folosit în centralele nucleare de generare a energiei. Germania, care depindea de fluxurile de gaz din Rusia prin conducta Nord Stream 1 înainte de invazia Ucrainei, a declarat săptămâna trecută că va opri temporar eliminarea a două centrale nucleare în încercarea de a-și reduce dependența de Moscova.

„În iarnă, orașele noastre vor fi mai întunecate din cauza faptului că trebuie să economisim energie electrică”, a spus ministrul german de finanțe Christian Lidner. „În această situație, nu ar trebui să renunțăm la modalități mai sigure și ecologice de producere a energiei electrice, cum ar fi energia nucleară”.

Parlamentarii din California au votat pentru a menține singura centrală nucleară a statului din Diablo Canyon în funcțiune încă cinci ani, în timp ce Japonia și-a semnalat intenția de a lua în considerare construirea de noi centrale pentru prima dată de la dezastrul de la Fukushima din 2011.

Creșterea stocurilor de uraniu

Bank of America a emis luna trecută o cerere, menționând că sancțiunile asupra exporturilor rusești de energie ar putea crește și mai mult prețurile, cu peste 30%. „Bank of America estimează că prețurile uraniului vor crește la 70 de dolari pe liră până în 2023”, au spus analiștii săi. „Pierderea proviziilor rusești și extinderea centralei nucleare Diablo Canyon ar putea fi catalizatorii optimi”.

Interdicția UE asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare în august, iar embargoul său asupra importurilor maritime de petrol și produsele petroliere ale țării urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie. Stocurile de uraniu au crescut în ultima lună, ca urmare a unei creșteri percepute a cererii, potrivit Business Insider.