Prețul locuințelor noi va crește considerabil. Și materialele vor fi mai scumpe

blocuri / Sursa: Arhiva EVZ

Prețul locuințelor noi din România va crește considerabil din cauza standardelor UE privind clădiri cu zero emisii vor intra în vigoare și în România. Puțini oameni își vor mai permite să cumpere o casă în unele orașe din țară.

Prețul locuințelor noi din România va crește considerabil. Standardele UE privind clădiri cu zero emisii vor intra în vigoare și în România, iar materialele vor fi mai scumpe. În efortul de a reduce consumul de energie și nivelul emisiilor generate de clădiri, politicile europene în sectorul construcțiilor au impus clădiri cu zero emisii, din 2030, dar această schimbare vine la pachet și cu prețuri mai mari.

„Din start conceptual este economia. Economia de energie. Multă lume crede că tehnlologia ne salvează. Da, ne salvează dacă o folosim corespunzător și o implementăm acolo unde mai întâi putem economisii și mai apoi asigurăm din surse regenerabile energie necesară fucționării clădirii. Cum facem acest lucru? Mai întâi prin termoizolare, mai apoi prin orientarea corespunzătoare a clădirii, printr-o ventilație cu recuperare de căldură aplicată clădirii, asigurarea unei etanșeități, toate acestea sunt principiile de proiectare pentru case pasive, care sunt aplicabile și la clădirile nZEB”, a declarat arhitectul Dan Stoian, unul din organizatorii Săptămâna nZEB de Timișoara, conform Adevărul.ro.

Sursa foto: arhiva EVZ

Standarele nZEB în România

Dan Stoian a mai spus că Standarele nZEB ar trebui să fie obligatorii în România, dar că nimeni nu le respectă și că va mai dura până vor fi luate în considerare.

„Se aplică cu greutate, cu inerție mare din partea factorilor implicați. Nu atât a proprietarilor, în primul rând ar trebui solicitat prin legislație aplicarea standarului nZEB. Din momentul în care merg la autoritatea publică locală și cer permisiunea de a face clădirea, autoritatea ar trebui să aibă personal specializat, care să știe să aplice legislația nZEB și să solicite beneficiarilor. După care beneficiarul ar trebui să găsească un profesionist onest, care să aplice corespunzător norma aceasta nZEB, să consilieze așa cum trebuie beneficiarul, în așa fel încât clădirea să fie cu consum redus de energie”, a mai spus organizatorul Dan Stoian.