De anul viitor, autorităţile vor crea un calendar de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la cel de import, de peste două ori mai mare.
Crearea unei surse alternative celei ruseşti de aprovizionare cu gaze naturale îi asigură statului premisele să nu mai controleze preţul gazelor din producţia internă. În prezent, acestea sunt de peste două ori mai ieftine decât cele din import. Începerea liberalizării de anul viitor va duce preţul gazelor din producţia internă în circa doi-trei ani la nivelul celor din import.
Dacă ne raportăm la ultimul preţ al gazelor ruseşti publicat de autorităţi, de 360 de dolari/1.000 mc, populaţia va achita tarife mai mari cu circa 60% după liberalizarea totală, conform calculelor EVZ. Asta fără a lua în considerare evoluţia altor tarife, precum cel de distribuţie sau transport, care sunt incluse în preţul final.
Deocamdată, autorităţile lucrează la un calendar de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la cel al importurilor, dar şi la un studiu de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra populaţiei această liberalizare a preţului.
"În 2010 nu vom avea acest calendar, pentru că nu se termină evaluarea impactului. În 2011, e posibil, pe baza discuţiilor inclusiv cu partenerii interni şi raportat la condiţiile de piaţă care se vor crea", a spus ministrul economiei, Adriean Videanu.
Noi surse de import
Întrebat când va avea loc liberalizarea preţului, ministrul a spus că în 2010 "sub nicio formă", lăsând astfel să se înţeleagă faptul că momentul nu este departe. În plus, un rol îl vor avea noile conducte de gaz ce vor fi puse în funcţiune şi care vor crea condiţiile unor surse alternative de import. Prima dintre ele este conducta Arad-Szeged, prin care vor putea fi aduse gaze din vestul Europei prin Ungaria, ce va fi inaugurată în septembrie anul acesta.
De asemenea, la finele anului viitor va fi pusă în funcţiune interconexiunea cu Bulgaria pe ruta Ruse-Giurgiu. Aceste două conducte vor crea premisele ca preţul gazelor locale să nu mai fie controlat administrativ, a spus Videanu. El a încercat însă să liniştească spiritele, afirmând că liberalizarea nu trebuie să conducă la ideea unei majorări a preţului în piaţă.
Presiune la exporturi
Rămâne însă de văzut care va fi preţul gazelor ruseşti în următorii doi-trei ani şi la ce tarife vor putea fi aduse din alte surse. La fel de important este cum va evolua cursul de schimb leu/dolar. Pe de altă parte, o presiune pentru liberalizarea preţului gazelor din intern vine şi din partea companiilor locale.
Deocamdată, pe conducta Arad-Szeged, circulaţia gazelor se va face pe un singur sens, dar şi transportul spre Ungaria este o opţiune. În plus, legislaţia UE va obliga statele membre ca până în 2015 să introducă posibilitatea circulaţiei gazelor în ambele sensuri pe toate interconectările existente, ca o măsură de creştere a securităţii aprovizionării.
"În 2010 nu vom avea acest calendar, pentru că nu se termină evaluarea impactului. Anul viitor e posibil, pe baza discuţiilor inclusiv cu partenerii interni şi raportat la condiţiile de piaţă care se vor crea." ADRIEAN VIDEANU, ministrul economiei