Deși salariile din România sunt infime în comparație cu cele din Austria, românii achită 0,68 lei/kWh la un consum de până la 100 kWh și 0,8 lei/kWh pentru un consum de 100 - 250 kWh, în timp ce austriecii au de plătit 10 eurocenți/kWh, adică circa 0,5 lei.
Conform unei decizii de plafonare a costului la energie electrică a Guvernului austriac, în această țara prețul va fi de 10 eurocenți/kWh. Planul a fost aprobat miercuri și vizează plafonarea preţului la electricitate pentru un maximum de 80% din consumul mediu anual al gospodăriilor, ceea ce înseamnă o economisire de circa 500 de euro pe an pentru fiecare familie din Austria.
Austria plafonează prețul energiei electrice
Mai exact, gospodăriile vor avea de achitat doar 10 eurocenţi pentru un 1 kWh în cazul primilor 2.900 kWh consumați într-un an. Cei care consumă peste 2.900 kWh vor avea de achitat prețul pieței, care acum se situează între 18 - 72 de eurocenţi pentru 1 kWh, conform E-Control.
Prin măsura luată, autoritățile de la Viena urmăresc stimularea economisirii de energie, prin constrângerea populației de a consuma sub limita de 2.900 kWh pe an. Mai mult, plafonarea nu este influențată de numărul de persoane din gospodărie sau de veniturilor lor, dar vine cu beneficii mai mari pentru familiile cu număr redus de membri sau persoanele care locuiesc singure.
Karl Nehammer, cancelar al Austriei, a transmis că gospodăriile cu resurse financiare limitate vor beneficia de un ajutor în plus, de 200 de euro, iar cele cu mai mult de trei membri vor putea accesa și alte subvenţii de stat, întregul buget alocat de Guvernul austriac pentru acest set de măsuri fiind de circa 3 - 4 miliarde de euro.
Situația prețurilor la energie electrică în România
În țara noastră, prețul la curent este mult mai mare. Românii au de achitat 0,68 lei/kWh la un consum de până la 100 kWh și 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 - 250 kWh.
Pe lângă asta, în Austria, un angajat fără experiență ajunge să câștige până la 4000 de lei (circa 800 euro), în timp ce salariul mediu net din România nu ajunge la 4.000 lei decât în cazul anumitor domenii de activitate, în timp ce în domeniul HoReCa salariul mediu nu depășește 2.200 de lei. Cu toate acestea, prețul energiei electrice în țara noastră este semnificativ mai mare, conform Ziarul Românesc.