Preţul apartamentelor, în scădere

Preţul apartamentelor, în scădere

Ritmul scăderii preţurilor apartamentelor scoase la vânzare în Bucureşti a început să încetinească.

Potrivit unui raport de monitorizare imobiliară, întocmit de portalul de specialitate AnunturiParticulari.ro, în luna mai s-a înregistrat o uşoară stabilizare, atât a preţurilor solicitate pentru apartamente, cât şi a numărului de oferte noi apărute pe piaţă.

Silvia Vîlceanu, general manager al portalului, susţine că preţurile medii soliciate iniţial de proprietari şi-au oprit scăderea abruptă, fiind mai mici cu doar 5% faţă de luna aprilie.

Aceeaşi analiză mai arată că de la începutul anului şi până în prezent, numărul apartamentelor scoase la vânzare în Bucureşti a scăzut cu 40%.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Deşi preţurile iniţiale solicitate de proprietari manifestă această uşoară inerţie, în sensul că proprietarii întotdeauna solicită o sumă cât mai mare, totuşi, preţurile efective de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani”, susţine Silvia Vîlceanu.

Preţul de de vânzare, mai mic decât cel afişat   Potrivit agenţiilor imobiliare, în Bucureşti, pentru garsoniere preţul mediu solicitat iniţial este de 45.000 de euro, pentru apartamentele de două şi trei camere se cere 70.000 de euro, respectiv 97.000 de euro, în timp ce pentru apartamentele de patru camere preţul mediu cerut de proprietari este de 138.000 de euro.

Vîlceanu spune însă că preţurile de tranzacţionare sunt mai mici şi depind de criterii de ordin calitativ, precum zona, tip de imobil sau vecinătăţi.

Astfel, o garsoniera confort I, într-o zonă calificată drept rezonabilă, poate fi cumpărată la 35.000 de euro, în timp ce  apartamentele cu două camere, de aproximativ 50mp, în cartiere precum Berceni sau Pantelimon, se vând cu 45.000 – 50.000 de euro.

Scade oferta

Totodată, apartamentele de trei şi patru camere pot fi cumpărate acum la preţuri cuprinse între 65.000 – 85.000 de euro.

Potrivit aceleiaşi analize, în primele cinci luni ale acestui an a fost atins un nivel minim record al numărului de apartamente scoase la vânzare în Bucureşti.

Dacă în perioada ianuarie – mai 2007 erau scoase pe piaţă peste 12.400 de apartamente, iar în aceeaşi perioadă a lui 2008 s-a ajuns la peste 16.200, în 2009, numărul a scăzut până la 9.600.

Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.