Presupusul autor al asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia: Crima a fost comandată de Berezovski

Presupusul autor al asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia: Crima a fost comandată de Berezovski

Separatistul cecen Ahmed Zakaev şi omul de afaceri rus Boris Berezovski ar fi cei care au comandat omorârea jurnalistei Anna Politkovskaia, împuşcată la 7 octombrie 2006 la Moscova. Așa susține fostul locotenent-colonel al poliţiei din Moscova, acuzat de uciderea ziaristei.

Comitetul de anchetă de la Moscova a încheiat principalele investigaţii în cazul lui Dmitiri Pavliucenkov, după ce fostul poliţist ar fi făcut depoziţii referitoare la cei care au comandat crima, scrie ziarul Kommersant. El a afirmat că omorârea jurnalistei de la Novaia Gazeta ar avea legătură cu un conflict pe care ea l-a avut cu Ahmed Zakaev şi Boris Berozovski la Londra, informează Ria Novosti. Acuzatul nu a dat detalii despre cauzele acestei neînţelegeri, afirmând că Lom-Ali Gaitukaev, organizator al crimei, nu i-a furnizat detalii.

Pe de altă parte, redactorul-şef al publicaţiei Novaia Gazeta, Serghei Sokolov, este de părere că Pavlicenkov ”spune ceea ce autorităţile aşteaptă de la el, în speranţa că îi vor reduce pedeapsa”. El s-a arătat sceptic că oligarhul rus fugit la Londra ar fi avut motive să comande uciderea ziaristei, afirmând că Politkovskaia a comunicat cu Berezovski în cadrul activităţii sale jurnalistice, iar cu Zakaev era prietenă.

Zakaev, la rândul său, a declarat că nu a discutat niciodată cu Gaitukaev, acuzat că ar fi organizat crima, şi spune că justiţia britanică nu a primit vreo cerere privind interogarea sa în acest caz. Berezovski, aflat în exil la Londra, a refuzat să comenteze aceste acuzații, atâta timp cât timp parchetul rus nu a făcut declaraţii oficiale referitoare la cei care au comandat crima. Jurnalista rusă, reporter la publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat încălcările drepturilor omului în Cecenia şi care au criticat deschis abuzurile regimului lui Vladimir Putin, fost preşedinte, actualmente premier. Ea a fost împușcată, la 7 octombrie 2006, în holul imobilului în care locuia, în centrul Moscovei.

Ne puteți urmări și pe Google News