Presupusul spion rus, Ion Creangă, plasat în arest. A lucrat peste 30 de ani în Parlament

Judecătorii au prelungit arestarea în cazul de la 2 Mai Sursa foto: arhiva EVZ

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, a fost plasat vineri în arest preventiv pentru 30 de zile.

Decizia magistraților a fost luată în scopul continuării obiective a investigațiilor. Ion Creangă nu a participat la ședință. Acesta a invocat motive de sănătate.

Pronunțarea încheierii, în lipsa învinuitului

Încheierea a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Decizia a fost luată în urma unui demers depus de procurori. Pronunțarea încheierii a avut loc în lipsa învinuitului reținut, care a invocat motive de sănătate.

În ceea ce privește solicitarea de arest în cazul celui de-al doilea învinuit, judecătorul de instrucție urmează să se pronunțe pe parcursul zilei. Investigațiile pe caz continuă.

Ion Creangă nu pare a fi un om sărac

Ion Creangă este angajat al Legislativului de 32 de ani. Acesta a fost angajat în funcția de consultant și apoi în cea de șef al Direcției juridice a aparatului Parlamentului. Această funcție este deținută până în prezent.

Ion Creangă/Sursa foto: parlament.md

Potrivit declarației de avere, Ion Creangă a obținut anul trecut venituri salariale de peste 428 mii de lei (circa 21 400 de euro). Din activitatea didactică, științifică și de creație, acesta a obținut circa 44 mii de lei (aproximativ 2 200 de euro).

La fel, din depuneri la instituțiile financiare, Ion Creangă a obținut aproape 1 300 de lei (65 de euro).

De asemenea, din înstrăinarea unui bun imobil, acesta a obținut 40 mii de lei (2 000 de euro). Din plățile pentru arendă acesta a beneficiat de peste 249 mii de lei (12 400 euro). Ion Creangă a primit anul trecut indemnizații de peste 112 mii de lei (5 600 euro).

Totodată, acesta deține în proprietate mai multe terenuri. Ion Creangă are și un apartament de peste 76 de metri pătrați, în valoare de 515 mii de lei (25 700 de euro). Acesta deține și trei spații comerciale în valoare de peste 211 mii de lei (10 500 euro).

La fel, angajatul Parlamentului deține în proprietate un Autoturism de model Mercedes GLK 250, cu o valoare pe piață de 400 mii de lei (20 mii de euro).

Ce învinuiri i se aduc lui Ion Creangă

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți miercuri pentru 72 de ore. Acțiunile s-au manifestat în comunicarea celor doi cu un angajat al ambasadei Rusiei de la Chișinău.

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Faptele au avut loc începând cu anul 2023. Astfel, unul dintre cei doi funcționari este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Celălalt funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. „Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor naționale”, a precizat PCCOCS.

Suspendat din funcție după 32 de ani de activitate

Șeful Direcției  generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării investigațiilor ce vizează cauza penală. Totodată, conducerea Parlamentului, de comun cu Secretariatul, a anunțat că acordă tot suportul necesar organelor de drept în și elucidarea cazului.

De asemenea, după evenimentele de miercuri, un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană  indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. O notă informativă în acest sens i-a fost înmânată joi ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.