Presupus nevinovat. SUSPANS cu GEORGE ARION

„Presupus nevinovat” de James Hadley Chase începe ca o poveste polițistă obișnuită – savantul Paul Forrester îl ucide pe amantul soției sale –, continuă ca o narațiune de spionaj – rușii vor să pună mâna pe o invenție a celebrului specialist în rachete –, și sfârșește revenindu-se la trama unui policier – anchetatorii îi caută pe cei care l-au răpit pe ilustrul cercetător și demască întregul complot țesut în jurul său de forțe aflate în conflict.

O urzeală ingenioasă, soldată cu multe victime. Totul se petrece în perioada Războiului Rece, cu tabere antrenate într-o competiție pentru a obține supremația în cucerirea spațiului cosmic, dar și în a-și dota arsenalul cu arme tot mai sofisticate. Genialul Paul Forrester a descoperit posibilitatea de a crea un metal de zece ori mai ușor decât oțelul, fiind, în același timp, de trei ori mai rezistent. Grație lui s-ar putea reduce la jumătate costurile unui zbor spre Lună. Formula obținerii acestui metal n-o cunoaște decât ilustrul om de știință. Cine îl are în custodie îl poate constrânge să divulge secretul invenției sale revoluționare.

Din Berlinul occidental în cel estic… De la Paris la Washington și de acolo în Paradise City… Eroii lui Chase parcurg distanțe enorme pentru a-și duce planurile la îndeplinire. Au loc sechestrări de persoane, se comit asasinate pe bandă rulantă, se smulg informații uzitându-se droguri, se ascultă telefoane sau se montează microfoane în camere care ar trebui să fie perfect securizate, sunt audiați martori mai mult sau mai puțin cooperanți. Acțiunea se desfășoară nonstop. Cititorului nu i se îngăduie niciun moment de respiro parcurgând această carte halucinantă, în care fantezia lui Chase e fără egal. Întâmplările relatate se succed cu o viteză amețitoare, de parcă autorul ar fi scris după dictare, nemaiavând nevoie de vreun răgaz pentru a imagina noi și noi fapte, înlănțuite cu abilitate și logică. În „Presupus nevinovat”, Chase se întrece pe sine însuși.