Folosită de chinezi încă de acum 5.000 de ani, presopunctura este tehnica prin care se apasă, cu buricele degetelor, anumite puncte de presiune. Ea poate duce la ameliorarea și, în unele cazuri, chiar la dispariția problemei de sănătate
Conform credințelor chineze, aceste punc te sunt găsite pe traiectoria meridianelor energetice pentru ușurarea durerii. Această tehnică se mai numește și „acupunctura nedureroasă”. Chinezii credeau că, prin aplicarea de presiune, cu ajutorul degetelor, reechilibrezi sau eliberezi qi-ul ( sau „chi”), energia care curge prin corp pe anumite canale sau meridiane, care ne animă și fără de care nu putem trăi. Atunci când qi-ul curge liber prin organism, individul este sănătos, dar când se instalează un blocaj energetic, individul se îmbolnăvește.
Presopunctura a pornit de la chinezi și a fost preluată și îmbunătățită, în funcție de specificul fiecărei culturi. La japonezi, de exemplu, poartă numele de yumeiho, presopunctură combinată cu alte tipuri de tehnici de respirație.
FOTO: Presopunctura se poate practica și acasă, prin automasaj
Doctor Monica Pester ne-a vorbit despre efectele acestei tehnici. Ca orice terapie, și presopunctura are limitele ei: „Această tehnică nu vindecă, ci ameliorează o anumită simptomatologie acută sau subacută”.
Presopunctura ajută la ameliorarea indigestiilor, a durerilor de cap, a migrenelor, a durerilor de dinți și a durerilor de sinusuri. De asemenea, ajută la reglarea tensiunii în cazul hipertensivilor și reduce inflamația în cazul entorselor.
Eficientă în combinație cu alte tehnici
„Este o tehnică rar utilizată și, de regulă, se combină cu mai multe tehnici. Ea devine cu atât mai folositoare cu cât se combină cu alte tehnici manuale. Aici putem aminti masajul terapeutic sau cel de drenaj limfatic, tehnica Masayuki Sayonji, Yumeiho, Bowen și multe altele”, spune medicul. Reflexo- terapia, combinată cu presopunctura, poate îmbunătăți circulația sângelui, ajută la detoxifierea organismului, poate ajuta și în cazul constipației, al balonării, al indigestiilor de vară. Cu toate acestea, adaugă dr. Pester,
Terapia se poate aplica de la 30 de secunde până la 30 de minute, însă durata masajului depinde de afecțiunea de care suferă pacientul. „Terapia se face până când simptomele se ameliorează. Totul depinde de organism: durerea se poate opri pe loc sau după câteva săptămâni,” explică medicul.
În teorie, presopunctura nu are nicio contra indicație și niciun efect advers, însă, nu se face după ureche. „Trebuie să fii avizat, să ai o pregătire și să studiezi niște hărți ale picioarelor, ale scalpului, ale coloanei, să vezi toate dermatoamele” încheie Monica Pester.
Punctul minunat chinezesc – remediu pentru caniculă
Pentru că în această perioadă ne luptăm cu canicula am întrebat-o pe dr. Monica Pester ce putem face ca să ne răcorim. Bineînțeles, utilizând principii ale presopuncturii. Aceasta ne-a recomandat să luăm un cub de gheață și să îl punem pe ceafă, exact unde se termină rădăcina părului și să stăm întinși, pe burtă, timp de 20 de minute. „Este o metodă pe care am încercat-o și eu și dă roade. Ajută și la ameliorarea durerilor de cap, a tensiunii, te răcorește și îți dă energie”, spune specialistul.
Tehnica de masaj străveche este utilizată și în cadrul kinetoterapiei: „Se folosește în cazul contracțiilor musculare, a hipertrofiei musculare, însă personal, în cazul migrenelor și durerilor de cap o folosesc mai rar, se pot aplica însă puncte de presiune la nivelul cefei, pentru a diminua durerile de cap”, spune Adrian Mihai Mîrza (foto), fiziokinetoterapeut. Totuși, el recunoaște că tehnica „nu se recomandă persoanelor care au leziuni musculare, boli de piele sau răni”.