O ploaie de injurii s-a abătut asupra magistraților care l-au condamnat pe mogulul media. Minciuna spusă în vederea infl uențării unei decizii judecătorești se pedepsește cu închisoarea.
Mult blamatul articol din Codul Penal care pedepsește presiunile făcute de mass- media asupra Justiției este încă în vigoare, chiar dacă s-a încercat eliminarea lui de către parlamentari. Chiar și în aceste condiții, recentul caz ICA a demonstrat că atunci când interesul de grup sau personal o cere, jurnaliștii, formatorii de opinie sau realizatorii de emisiuni nu ezită în a ataca magistrații ale căror decizii nu se potrivesc cu propriile opinii întro anumită cauză. Dacă într-un cadru bine reglementat unele entități media își permit să manipuleze procese și să susțină lucruri neadevărate despre judecători, este lesne de închipuit ce se va întâmpla în momentul în care articolul 276 privind „presiunile asupra Justiției” va fi abrogat definitiv de clasa politică.
Ținte preferate
Tema prejudiciului în dosarul ICA, declarațiile martorilor, expertizele efectuate în cauză au fost pe larg dezbătute la televizor, fiind lansate în spațiul public o serie de acuze foarte grave. Ultimul atac la întreg sistemul de Justiție a fost
Mai mult, s-a indus ideea că cel puțin unul dintre ei va fi transferat la Strassbourg pe pile, din moment ce „tocmai și-a încheiat misiunea în procesul „Telepatia”. Articolul este semnat de Dan Constantin, redactorul șef al publicației. El și-a revărsat năduful pe Camelia Bogdan, judecătoarea care a decis condamnarea patronului său la 10 ani închisoare pentru spălare de bani. Într-o altă publicație apropiată lui Dan Voiculescu se vorbește de acest proces ca despre o „execuție”.
Articolul 276 din Codul Penal numit „Presiuni asupra Justiţiei” incriminează „fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă”.
Derapajele jurnaliștilor au fost sesizate și de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea a atras atenția că nimeni din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a condamnat minciunile spuse despre cei doi judecători.
Libertatea de exprimare nu presupune minciuni
În februarie 2014, Camera Deputaților a aprobat abrogarea articolului 276 din noul Cod Penal, care incrimina fapta unei persoane care face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către judecător sau de procuror a unei infracțiuni. Abrogarea a fost susținută inclusiv de Guvern și a fost inițiată de liberali. Cei mai aprigi critici au fost jurnaliștii trustului Intact, care au cerut de nenumărate ori eliminarea acestui articol. Astfel, s-a dat „verde” la linșajul mediatic asupra magistraților. Președintele Traian Băsescu a cerut deputaților păstrarea acestui articol în noul Cod Penal. „Oamenii politici și eu avem obligația de a nu comenta niciodată deciziile Justiției și am înțeles-o, dar presa trebuie să fie liberă”, susținea premierul Victor Ponta în martie 2014 . Legea a fost întoarsă în Parlament, după ce s-a cerut reexaminarea sa de către Traian Băsescu.