Editura Evenimentul si Capital

Presiunile pe Justiție continuă și după condamnarea lui Voiculescu

14-08/03-badea-nd-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 319 Vizualizari

O ploaie de injurii s-a abătut asupra magistraților care l-au condamnat pe mogulul media. Minciuna spusă în vederea infl uențării unei decizii judecătorești se pedepsește cu închisoarea.

Mult blamatul articol din Codul Penal care pedepsește presiunile făcute de mass- media asupra Justiției este încă în vigoare, chiar dacă s-a încercat eliminarea lui de către parlamentari. Chiar și în aceste condiții, recentul caz ICA a demonstrat că atunci când interesul de grup sau personal o cere, jurnaliștii, formatorii de opinie sau realizatorii de emisiuni nu ezită în a ataca magistrații ale căror decizii nu se potrivesc cu propriile opinii întro anumită cauză. Dacă într-un cadru bine reglementat unele entități media își permit să manipuleze procese și să susțină lucruri neadevărate despre judecători, este lesne de închipuit ce se va întâmpla în momentul în care articolul 276 privind „presiunile asupra Justiției” va fi abrogat definitiv de clasa politică.

Ținte preferate

Tema prejudiciului în dosarul ICA, declarațiile martorilor, expertizele efectuate în cauză au fost pe larg dezbătute la televizor, fiind lansate în spațiul public o serie de acuze foarte grave. Ultimul atac la întreg sistemul de Justiție a fost al comicului Mircea Badea, care a purtat la „plimbarea” din jurul palatului Cotroceni un tricou pe care scria „Justiția execută ordine și oameni”. În ultimul timp, magistrații care l-au judecat pe Voiculescu au fost etichetați în fel și chip. Acuzați că sunt cu „nașul în suflet”, judecătorii mogulului media au fost catalogați „premianți ai sistemului băsist” în ultimul număr al ziarului patronat de Voiculescu.

Mai mult, s-a indus ideea că cel puțin unul dintre ei va fi transferat la Strassbourg pe pile, din moment ce „tocmai și-a încheiat misiunea în procesul „Telepatia”. Articolul este semnat de Dan Constantin, redactorul șef al publicației. El și-a revărsat năduful pe Camelia Bogdan, judecătoarea care a decis condamnarea patronului său la 10 ani închisoare pentru spălare de bani. Într-o altă publicație apropiată lui Dan Voiculescu se vorbește de acest proces ca despre o „execuție”.

Articolul 276 din Codul Penal numit „Presiuni asupra Justiţiei” incriminează „fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă”.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI