Editura Evenimentul si Capital

PRESIUNI în dosarul în care este judecat fostul ministru Gabriel Berca. Ce a declarat un martor, fost director în Ministerul Educației

Autor: | | 1 Comentarii | 2866 Vizualizari

Joi, 19 octombrie, fostul ministru Gabriel Berca, fostul deputat Mihai Banu și fiul acestuia au avut un nou termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul aflat la apel în care aceștia sunt judecați pentru trafic de influență. Sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi promis să intervină pentru deblocarea unor fonduri necesare achitării lucrărilor de la Școala nr 1 din comuna Ardeoani, din județul Bacău.

Timp de aproape o oră a fost audiat Bogdan Popoviciu, fost director al Dirrecției de Patrimoniu, Modernizare și Investiții în cadrul Ministerului Educației Naționale. În ciuda intervențiilor judecătorului, care i-a pus la îndoială sinceritatea și raționamentul, Bogdan Popoviciu și-a menținut declarațiile date în fața procurorului și în fața judecătorului de la Curtea de Apel din Bacău. El a fost audiat, deoarece în agenda telefonică a denunțătorului Viorel Rusu s-ar fi aflat numărul său, dar anchetatorii nu au venit cu vreo probă dacă între șeful de la Minister și inculpați sau denunțător ar fi avut loc vreo discuție telefonică sau în biroul acestuia. „În privința lui Viorel Rusu, arăt faptul că nu îmi aduc aminte să mă fi întâlnit cu acesta, în sensul de a fi vizitat de către acesta la locul meu de muncă. Mai degrabă nu a venit deloc la mine la birou. Se mai întâmpla să vină la mine la birou deputați și senatori, chiar dacă eu aveam o funcție prea mică fațăd e aceștia. De regulă, aceste persoane veneau singure. Exista posibilitatea ca acești deputați și senatori să fi fost însoțiți de alte persoane“, a spus Bogdan Popoviciu, încolțit cu întrebări de judecător. Fostul șef din Ministerul Edicației prin mâna căruia treceau documentele atunci când erau solicitate fonduri pentru investiții a spus ferm că-l știa pe Gabriel Berca de la televizor, dar că nu l-a sunat și nu s-au întâlnit niciodată în perioada în care erau amândoi cu funcții. „Mi-aș fi adus aminte dacă m-ar fi sunat sau dacă ar fi venit la mine la birou. Aș fi avut reper, mai ales că a devenit ministru“. Avocatul lui Gabriel Bercaa, Eugen Ostrovschi, l-a întrebat pe martor dacă vreodată dădea de înțeles celor care veneau la el că le poate rezolva problemele. „Nu, nu depindeaa de mine să inițiez hotărârea de guvern și nici să aleg școlile care vor primi bani. Și nici nu puteam stabili oportunitatea unei hotărâri de Guvern. Dialogul între avocatul Eugen Ostrovschi și Bogdan Popoviciu a elucidat și restul acuzațiilor. „L-ați văzut pe inculpatul Bercaa Gabriel și în ce circumstanțe?“-„L-am văzut la televizor și la Curtea de Apel Bacău“. L-ați sunat vreodată pe inculpatul Berca Gabriel?- „Nu și nici nu am avut numărul inculpatului Berca Gabriel“. Cunoașteți firma Conextrust (n.r. controlată de denunțătorul Viorel Rusu)-„Nu“. Gabriel Berca și-a susținut și la acest termen nevinovăția. Școala nr 1 din Ardeoani a fost făcută în timp record de firma lui Viorel Rusu, fără să existe în bugetul comunei Ardeoani prevăzută suma. Decontarea sumelor s-a făcut târziu, în 2014, în timpul Guvernului Dragnea, când Berca nu mai avea nicio funcție. Pe 7 noiembrie va avea loc ultimul termen înainte de pronunțarea sentinței. Pe fond, la Curtea de Apel Bacău, Gabriel Berca a primit o condamnare de 3 ani de închisoare iar Mihai Banu, 3 ani și 6 luni deînchisoare, într-un dosar format pe baza unui denunț.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI