Președinții Franței erau SPIONAȚI de pe ACOPERIȘUL ambasadei americane din Paris

Președinții Franței erau SPIONAȚI de pe ACOPERIȘUL ambasadei americane din Paris

Pentru a intercepta comunicațiile președinților și ale altor oficiali francezi, Statele Unite au instalat o stație de ascultare pe acoperișul ambasadei, situată aproape de toate instituțiile-cheie de la Paris.

Ambasada Statelor Unite de la Paris, situată în Place de la Concorde, este poziționată strategic, la numai câteva sute de metri de Palatul Elysée, de ministerele de Interne, al Justiției, al Apărării, de Externe, și de Adunarea Națională. O poziție perfectă pentru a spiona comuncațiile, scrie Libération, ziarul care a dezvăluit interceptările NSA.

Ca și în cazul altor ambasade americane din lume, ea are pe acoperiș o stație de spionaj al telecomunicațiilor al Special Collection Service, o unitate comună a NSA și CIA.

Stația de ascultare de la Paris a fost instalată între 2004 și 2005 și este acoperită cu o prelată specială, care lasă să treacă semnalele electromagnetice, și care este vopsită cu ferestre false pentru a înșela privitorii, lăsând să se creadă că este vorba de etajul superior.

Ne puteți urmări și pe Google News

SCS, descris adesea ca unitatea însărcinată cu „misiuni imposibile”, se ocupă cu operațiunile de supraveghere strictă, de intrări prin efracție de instalări de microfoane spion, scrie ziarul francez.

Potrivit unui document publicat de Der Spiegel, SCS ar dispune de 80 de „antene” cum este cea de la Paris, dintre care 19 în Europa (de exemplu, la Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena sau Varșovia).

În septembrie 2013, revista germană dezvăluia, citând o serie de documente, că NSA a instalat microfoane în interiorul ambasadei Franței de la Washington (Operațiunea „Wabash”) și în interiorul reprezentanței franceze la ONU, în New York (Operațiunea „Blackfoot”). Tot NSA intercepta și radiațiile electromagnetice produse de ecranele calculatoarelor, pentri a putea reproduce informațiile afișate.

Documentele divulgate de WikiLeaks dau puține detalii despre tehnicile folosite pentru a intercepta telecomunicațiile președinților Franței și ale colaboratorilor acestuia. Totuși, unul dintre ele evocă ascultarea unui „satelit străin”, altele vorbesc despre metode „neconvenționale” , iar o dată chiar „neidentificate” (sic!).

Dezvăluirile lui Edward Snowden au arătat și că NSA (uneori în parteneriat cu GCHQ, echivalentul său britanic) spionează anumite cabluri submarine, ale căror fibre optice servesc pentru telecomunicații.

Totuși, nu există explicații pentru felul în care NSA interceptează convorbirile între două posturi telefonice fixe, atunci când comunicațiile nu tranzitează spațiul străin, scrie Libération.