Președintelui Klaus Iohannis i se cere să promulge urgent Legea mirosurilor

Președintelui Klaus Iohannis i se cere să promulge urgent Legea mirosurilor

Șeful de la Cotroceni a primit o scrisoare deschisă în care i se atrage atenția asupra unui legi adoptate de Parlament.

Parlamentarii USR i se adresează președintelui Klaus Iohannis căruia îi cer să promulge Legea mirosurilor, care a fost adoptată de Parlament. Scrisoarea deschisă adresată șefului de la Cotroceni este însoțită de 6.000 de semnături ale cetățenilor. Cei de la USR, inițiatorii legii, spun că inițiativa a venit „ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetăţenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deşeuri, activităţi industriale sau ferme.”

Sunt însă asociații care activează în domeniul agriculturii și se opun acestei legii. USR arată că posibilitatea autorităţilor publice locale de a interzice în anumite zone din localităţi desfăşurarea unor activităţi care ar putea genera disconfort nu este o noutate adusă de Legea mirosurilor.

„În aplicarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului, anumite autorităţi locale au luat deja astfel de măsuri. De exemplu, prin Hotărârea Consiliului Local 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, Consiliul Local Timişoara a interzis creşterea animalelor şi a păsărilor de fermă în anumite zone din oraş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toţi crescătorii de animale individuali şi fermele trebuie să se supună deja reglementărilor din domeniul protecţiei mediului, normelor de protecţie a sănătăţii umane, precum şi normelor sanitar-veterinare. Toate activităţile de creştere a animalelor sunt supuse normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, instituite prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014”, se precizează în respectiva scrisoare deschisă.

De asemenea, cei de la USR au mai spus că „Legea mirosurilor prevede că prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează în conformitate cu standardele în vigoare sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă. În plus, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabileşte prin hotărâre de guvern.

”Atât timp cât fermele respectă deja aceste norme şi deţin autorizaţii integrate de mediu, Legea mirosurilor nu le va îngreuna activitatea, aceasta fiind în armonie cu normele europene şi naţionale deja în vigoare.”

sursa: agerpres