Evenimentul Zilei > Social > Preşedintele Ungariei, discurs cu tâlc în Harghita
Preşedintele Ungariei, discurs cu tâlc în Harghita

Preşedintele Ungariei, discurs cu tâlc în Harghita

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a sosit astăzi în România, la bordul unui autoturism. Aceasta a fost reacţia şefului statului vecin la refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a-i acorda permisiunea de aterizare pe aeroportul din Târgu-Mureş.

Solyom a participat la sfinţirea unui monument dedicat memoriei eroilor căzuţi în timpul Revoluţiei din 1848-1849.

Ţinta vizitei a fost localitatea harghiteană Cozmeni, unde preşedintele maghiar a susţinut un discurs, în care s-a referit şi la poziţia defensivă a României.

"Nicio autoritate din lume nu poate interzice o sărbătoare naţională. Pot fi schimbate în calendar literele roşii cu cele negre. Pot fi puse piedici în calea sărbătorii. Toate aceste sunt cu putinţă – dar sărbătoarea naţională nu poate fi scoasă din suflete de nicio forţă exterioară", a spus Solyom.

"Cel mai important lucru este că suntem împreună. Cel mai important este că, în ciuda tuturor obstacolelor, sărbătorim împreună. Zilele de 15 martie, 20 august şi 23 octombrie sunt sărbătorite de maghiarii de peste tot din lume. Sărbătoarea este să fim împreună, este o ocazia de a simţi că aparţinem unei comunităţi" – preşedintele maghiar, Laszlo Solyom.

Scandal cu aterizarea la Târgu-Mureş

La 15 martie este sărbătorită Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

Solyom dorea să ajungă la Târgu-Mureş duminică, dar aeronava sa nu a primit aprobare de aterizare din partea autoriţăţilor române. Bucureştiul a argumentat că Solyom nu trimite un semnal care să fie în conformitate cu parteneriatul strategic dintre cele două ţări, după ce a folosit cuvântul "autoguvernare" într-un comunicat trimis MAE de ambasada Ungariei la Bucureşti. Mai mult, şeful statului vecin urma să facă deplasarea cu un avion militar.

CITIŢI ŞI:

România îi caută pricină Ungariei

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: