Președintele ungar, presat să demisioneze. Premierul Orban îl apără pe plagiator

Președintele ungar, presat să demisioneze. Premierul Orban îl apără pe plagiator

Președintele ungar Pal Schmitt și-a anulat toate întâlnirile pe care le avea programate astăzi, la o zi după ce Universitatea Semmelweis din Budapesta i-a retras diploma de doctorat în urma acuzațiilor de plagiat. Reprezentanții opoziției cer demisia președintelui, iar presa face speculații pe seama posibililor succesori ai lui Schmitt.

Șeful statului ungar urma să aibă o întrevedere cu reprezentanții ministerului slovac de externe și să participe la o reuniune de decernare a unor premii în parlament. Ancheta făcută de senatul Universității Semmelweis a stabilit că o bună parte a tezei sale de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută în urmă cu 20 de ani, a fost plagiat. Teza ”se bazează pe o traducere cuvânt cu cuvânt” şi, în plus, este clar că ”lucrarea” nu este decât o traducere de o calitate mediocră, se spune în raportul adoptat ieri de senatul Universității.

Confruntat cu criticile opoziției Schmitt a negat acuzațiile și a afirmat că nu are de gând să demisioneze. În prima reacție de la izbucnirea acestui scandal, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că este decizia șefului statului dacă va demisiona sau nu. ”Numai el poate decide acest lucru”, a afirmat Orban, un aliat al președintelui, potrivit BBC. Conform legislației maghiare, președintele poate fi demis cu votul a două treimi din majoritatea parlamentară. Schmitt a jucat un rol esențial în susținerea proiectelor premierului conservator Viktor Orban, semnând o serie de legi controversate promovate de șeful guvernului. Partidul Fidesz al premierului Orban, în cadrul căruia mai mulţi responsabili au fost ostili candidaturii lui Pal Schmitt la preşedinţie, nu a făcut în mod oficial niciun comentariu referitor la acest caz. Pe de altă parte, partidele de opoziţie au solicitat la unison demisia preşedintelui, care s-a întors aseară la Budapesta după o deplasare în Coreea de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News