Preşedintele Turciei, la Bucureşti

Preşedintele Turciei, la Bucureşti

Şeful Republicii Turcia, Abdullah Gul, şi-a început în această dimineaţa vizita oficială la Bucureşti, pe care o efectuează la invitaţia omologului său român, Traian Băsescu. Totodată, reprezentanţii Guvernelor României şi Turciei au semnat, la Palatul Cotroceni, supervizaţi de cei doi şefi de stat, mai multe acorduri de cooperare bilaterală.

Ceremonia primirii oficiale a celor 20 de oficiali ai delegaţiei preşedintelui Gul, a avut loc la Palatul Cotroceni, în jurul orei 10.30. Cei doi şefi de stat au trecut în revistă garda de onoare, după care au fost intonate cele două imnuri de stat.

La ceremonia primirii oficiale au fost prezenţi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi consilierul de stat Ion Pascu, viitorul ambasador al României în Turcia.

Facilitarea accesului oamenilor de afaceri turci în România

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Guvernul român face tot ce se poate pentru a facilita accesul oamenilor de afaceri turci în România, amintind însă că Bucureştiul are obligaţii referitoare la regimul vizelor care decurg din statutul de membru UE.

"Vă asigur că Guvernul român face tot ce se poate pentru a găsi soluţii destinate să uşureze deplasarea oamenilor turci de afaceri în România. În acelaşi timp, rog să se ţină cont de faptul că în calitate de stat UE avem obligaţii stricte asumate pe care trebuie să le respectăm", a spus Băsescu, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gul.

Şeful statului a ţinut să precizeze, "în mod deosebit pentru presă", că solicitarea oamenilor de afaceri turci este justificată dat fiind faptul că aceştia au investiţii de peste 2 miliarde de dolari în România, iar Turcia este cel mai important partener comercial extracomunitar al României.   La rândul său, preşedintele turc a declarat că nivelul schimburilor comerciale dintre cele două ţări este în prezent de aproape 7 miliarde de dolari, obiectivul celor două state fiind ca până în 2010 acesta să ajungă la 10 miliarde de dolari.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că România va fi un susţinător constant şi fără rezerve al aderării Turciei la UE, "la momentul la care toate condiţiile de aderare vor fi îndeplinite". Băsescu a mai spus că l-a asigurat pe omologul său turc de disponibilitatea României de a pune la dispoziţia Turciei experţi care să ajute această ţară în vederea pregătirii pentru aderarea la UE.

Acorduri bilaterale Reprezentanţii Guvernelor României şi Turciei au semnat, la Palatul Cotroceni, în prezenţa celor doi şefi de stat Traian Băsescu şi Abdullah Gul, mai multe acorduri de cooperare bilaterală.

Astfel, a fost semnat acordul între Guvernul României şi Guvernul Turciei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, din partea română semnând ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi.

A fost semnat şi programul de cooperare între cele două Guverne în domeniile educaţiei, culturii, artei, media, tineretului şi sportului, documentul fiind semnat din partea României de către ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

De asemenea, a fost semnat acordul maritim între România şi Turcia, din partea României semnând ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, precum şi acordul privind notificarea rapidă a unui accident nuclear. Din partea României a semnat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Anton Iuliu Demetru Coroianu.

Preşedintele turc se va întâlni şi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului. Abdullah Gül va avea o întrevedere şi cu primul ministru Călin Popescu Tăriceanu. În cadrul vizitei, preşedintele Turciei va participa şi la deschiderea unui forum al oamenilor de afaceri români şi turci. De asemenea, Abdullah Gül va vizita Universitatea "Dimitrie Cantemir", unde înaltul demnitar va primi titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituţii.

Vom reveni cu amănunte.

(12:54)