Președintele SIVECO îi răspunde DUR ministrului Cristian GHINEA și reclamă MARI probleme în cadrul Ministerului Fondurlor Europene
- Bianca Zaharescu
- 6 iulie 2016, 22:41
Președintele SIVECO România, Florin Ilia, răspunde dur la acuzațiile ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Directorul general SIVECO reclamă nereguli serioase în ceea ce privește birocrația la nivelul ministerului de resort. (MFE)
În declarațiile făcute în urmă cu o săptămână, Cristian Ghinea anunța neregulile constatate de Comisia Europeană în urma unui audit început în decembrie 2014, cu privire la achizițiile unor firme de IT, printre care se numărau Asesoft, Siveco și UTI.
„În decembrie 2014, Comisia a început audit pe Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 3.2. Între cele alese au fost şi cheltuielile pentru contractele Asesoft şi Siveco şi au verificat strict procedura de achiziţii prin care au primit contractele. A rezultat, de pildă, că Asesoft a beneficat de tratament preferenţial ca ofertant. S-a aplicat o corecţie de 25%. Adică România a acceptat o tăiere de un sfert, bani plătiţi deja de la buget”, declara Cristian Ghinea, cu o săptămână în urmă.
Președintele SIVECO, Florin Ilia îi răspunde la rândul său ministrului Ghinea, prezentând cazul unei instituții publice care a întâmpinat mari probleme din cauza birocrației.
Jurnaliștii de la Psnews.ro au obținut scrisoarea lui Ilia adresată lui Cristian Ghinea, pe care o redăm integral mai jos:
„Cunosc cazul unei instituţii publice care a obţinut o finanţare pe POSCCE, Axa prioritară 3, DMI 2, operaţiunea 3.2.3 („Susţinerea implementării de aplicaţii de E-Learning” – n.r.), pentru care a organizat o licitaţie. Proiectul s-a derulat cu succes (chiar a primit un premiu internaţional prestigios). În 2013, însă, această instituţie a «primit» o corecţie de 25% din valoarea proiectului. Motivul? Nu aplicase la licitaţia din anul 2009 o reglementare apărută pentru prima dată în anul… 2012.
Acest caz evident absurd (dar real!) se numără probabil printre achiziţiile la care aţi acuzat firma SIVECO că ar fi atras corecţii la bugetul României; nu ştim exact care sunt cazurile la care vă referiţi, deoarece nu ne-au fost aduse la cunoştinţă. Ştim totuşi că situaţii precum cea de mai sus au afectat practic toate proiectele finanţate din fonduri structurale.
Sunteţi perceput ca un vector al modernizării, al normalizării. În numele sutelor de specialişti care lucrează la SIVECO România, vă rog să folosiţi responsabil puterea acestei imagini publice. Culpabilizarea noastră poate fi tentantă fiindcă simplifică, dar este nedreaptă şi lasă adevăratele probleme nerezolvate.
Firma noastră a trecut la ceea ce noi numim «SIVECO 2.0» – o firmă pe model european. Suntem de altfel şi singura firmă de IT din România care a încheiat contracte direct cu Comisia Europeană. Ne dorim să vedem aceeaşi tranziţie la întreaga piaţă de IT. Dacă sunt în proiectele noastre lucruri de îmbunătăţit, vrem să ştim de ele concret ca să putem lua măsuri. Vă rog din nou să ne comunicaţi lista detaliată a problemelor pe care dvs. le reproşaţi firmei noastre. Cerem însă corectitudine – nu vrem să decontăm şi partea altora de responsabilitate.
În adresele pe care vi le-am trimis deja ne-am pus la dispoziţia dvs pentru un dialog de clarificare – vă asigur că invitaţiile rămân valabile şi sper că ne veţi răspunde”.