Iohannis: România susține demararea procesului de aderare a Serbiei la UE


Serbia nu va răspunde provocărilor și va depune toate eforturile pentru ca Balcanii să devină o oază permanentă de pace și stabilitate, a spus Nikolic, într-o conferință de presă după întrevederea cu omologul său român, aflat în vizită la Belgrad, , transmite agenția Tanjug, citată de Agerpres.

În ciuda tuturor eforturilor de a face ca această parte a Europei să meargă înainte și să asigure standarde mai bune de viață, există încă tentații și bariere ridicate de unele persoane care și-ar dori să ne împingă înapoi în conflict și în trecut, a adăugat șeful statului sârb, potrivit Tanjug.

El a dat ca exemple conflictele din Macedonia, afluxul de imigranți care a determinat Ungaria să ia decizia de a ridica un gard la frontiera cu Serbia și "recenta încercare de linșaj împotriva premierului sârb" Aleksandar Vucic la comemorarea victimelor de la Srebrenica.

Nikolic a mai subliniat că țările din Balcani nu ar trebui să urmeze doar exemplul Europei, ci să stabilească ele însele un exemplu arâtând că pot colabora ca buni vecini și își pot rezolva problemele prin dialog.

Potrivit președintelui sârb, România și Serbia nu au nimic între ele care să fie iertat și uitat. "Așa a fost mereu și vom face tot ce putem pentru a păstra acest lucru", a spus Nikolic.