Fratii Kaczynski, gemenii - problema ai Uniunii Europene

Fratii Kaczynski, gemenii - problema ai Uniunii Europene

Lech si Jaroslaw Kaczynski sunt sobri, calmi, iar atunci cand vorbesc - in cea mai mare parte unul altuia - aleg valorile familiale si dragostea de tara.

Pentru Uniunea Europeana insa, posibilitatea de blocare a adoptarii Tratatului European de cei doi politicieni polonezi a reprezentat o dubla provocare.

Gemenii, care detin functiile de presedinte si prim-ministru ai Poloniei, au lansat o cerere greu de acceptat la summitul de acum doua saptamani de la Bruxelles. Invocand ocupatia nazista, ei au cerut un numar mai mare de voturi majoritare.

„Piticii inveninati”

Tony Blair a simtit ocazional efectele istoriei, insa nu si povara constanta a gemenilor „teribili” ai Poloniei. Incapabili sa uite rezistenta eroica a tatalui lor in 1944, la Varsovia, cand nemtii au distrus orasul si au deschis calea rusilor, ei urasc ambele natiuni. „Gemenii ii vad pe nemti ca pe niste porci destructibili, iar pe rusi chiar mai rau”, a spus un analist citat de revista „Time”.

In aceste conditii, prim-ministrul polonez Jaroslaw nu are nicio ezitare sa invoce crimele impotriva Poloniei ca metoda pentru a creste miza in lupta cu Germania.

Gemenii Kaczynski au reprezentat la summitul de la Bruxelles un obstacol in adoptarea Tratatului European. Presedintele polonez considera ca actualul sistem de vot european ii discrimineaza tara, iar acordarea acestui drept in functie de numarul populatiei va favoriza Germania in defavoarea Varsoviei.

Cei doi au insultat Germania in repetate randuri - ceea ce n-a facut niciun alt stat in istorie. In urma cu trei ani, Kaczynski a organizat o comisie care sa evalueze pagubele produse natiunii sale de Germania nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Acum, la telefoane li se raspunde rar, intalnirile le sunt tot mai des anulate, iar riscul polonezilor de a ramane izolati este din ce in ce mai mare.

Doua rate au furat Luna

Lech si Jaroslaw Kaczynski (kazczynski in poloneza inseamna rata) s-au nascut  pe 18 iunie 1949, la Wasaw. Au cunoscut succesul la o varsta frageda, cand la 14 ani au obtinut rolurile fratilor Jacek si Placek in pelicula „Un cuplu care a furat Luna”.

Considerat una dintre cele mai bune productii poloneze, filmul s-a dovedit util pentru fratii gemeni, asigurandu-le popularitate cand au intrat in politica. Dupa 20 de ani, ei si-au inceput activitatea militand impotriva comunismului, in Comitetul pentru Apararea Muncitorilor.

In 1980, Lech devenea mana dreapta a lui Lech Walesa, lider sindicalist. Un an mai tarziu, cand Lech a fost condamnat la un an de inchisoare pentru participarea la organizarea grevei de la santierele navale din Gdansk, polonezii l-au simpatizat si mai mult. Jaroslaw s-a implicat activ in Comitetul pentru Apararea Muncitorilor si in Comitetul Polonez de la Helsinki.

Totusi, stangacii Kaczynski nu au fost luati in serios de intelectualii disidenti si au fost exclusi din partid. „Acest eveniment a creat un al doilea val de resentimente”, afirma analistii. „Gemenii au spus ca disidentii sunt la fel de inspaimantatori precum comunistii”. In 2001, Lech si Jaroslaw Kaczynski au pus bazele Partidului de dreapta, Drept si Justitie.

In urma cu un an, Jaroslaw l-a acuzat pe Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei, ca ar fi pus la cale asasinarea sa, la inceputul anilor ‘90. Prim-ministrul sustine ca Walesa ar fi incercat sa-l omoare intr-un accident de masina pentru a-l reduce la tacere. In replica, fostul presedinte a negat acuzatiile si l-a amenintat pe Kaczynski ca il da in judecata.

O mama puternica

Jadwiga Kaczynska, mama lui Lech si a lui Jaroslaw, a avut o mare influenta asupra deciziilor luate de fiii sai. Ea crede cu tarie in birocratia de la Bruxelles, se lupta sa afirme importanta natiunilor, puterea credintei si - ca o ultima provocare - pedeapsa cu moartea.

Cei doi frati urasc sa calatoreasca, isi petrec toate vacantele in Polonia, alaturi de Jadwiga, si nu par interesati de lucruri care nu au legatura cu Polonia.

Recent, premierul polonez a declarat ca nu are un cont in banca, ci unul comun cu mama sa, care ii administreaza salariul: „Nu glumesc. Imi pastrez banii in contul mamei”.

El a spus ca evita astfel riscul unui scandal legat de vreun transfer de bani in contul sau, care ar putea sa-l discrediteze. Mai mult, Jaroslaw locuieste cu Jadwiga si pisicile acesteia. Au existat zvonuri ca primul-ministru ar fi gay, cu toate ca este catolic fervent si combatant al homosexualilor.

Lech este casatorit cu Maria Kaczynska si are o fiica de 27 de ani, Marta, dar ii telefoneaza mamei sale de doua ori pe zi. Militant catolic, Lech a fost socat sa descopere ca fiica sa a ramas insarcinata dupa ce a fugit cu fiul unui fost informator comunist.

JAROSLAW KACZYNSKI

S-a nascut cu 45 de minute inaintea fratelui sau, Lech >  S-a nascut pe 18 iunie 1949, la Varsovia.

>  Mama lor a fost lingvist la Academia Poloneza de Stiinte. Tatal, inginer, a facut parte din miscarea de rezistenta contra nazistilor.

>  1980 - membru al Sindicatelor Independente Solidaritatea.

>  1997-2005 - membru al parlamentului polonez.

>  Din 2005, prim-ministru.

>  Nu este casatorit si locuieste cu mama sa, Jadwiga Kaczynska.

LECH KACZYNSKI

De la actorie la politica

>  S-a nascut pe 18 iunie 1949, la Varsovia.

>  1962 - a jucat alaturi de fratele sau in filmul „Cei doi care au furat Luna”.

>  A absolvit Universitatea din Varsovia, specializat in Drept.

>  1970-1980 - s-a implicat in lupta impotriva comunismului si a cooperat cu Comitetul pentru Apararea Muncitorilor.

>  A fost profesor la Universitatile din Gdansk si Varsovia.

>  1989 - a participat la negocierile de la masa rotunda.

>  2001 - a fondat Partidul Drept si Justitie.

>  2002 - ales primar al Varsoviei.

>  Din decembrie 2005 este presedinte al Poloniei.

>  Este casatorit cu Maria Kaczynska si are o fiica de 27 de ani, Marta.

PORTRET PE SCURT

Nationalisti. „Nu se vor clinti nici macar un centimetru pentru ca nu cred in proiectul european. Au spus ca sunt duri si isi respecta promisiunea” - Marek Migalski, profesor la Universitatea Silesia din Katowice.

Decizii. Gemenii negociaza impreuna, cu o dominatie a premierului in aceasta relatie. In timpul vizitelor in strainatate, presedintele a discutat de mai multe ori la telefon cu fratele sau. Premierul este cel care da tonul in luarea deciziilor” - Jan Rokita, lider al opozitiei poloneze.

Contestati. „Noua conducere de la Varsovia pur si simplu nu stie cum functioneaza Bruxelles-ul, cum sa se poarte aici. Daca ar avea presedintia acum ar bea cerneala din calimari” - a glumit un oficial european.

Ambitii. „Au venit la summitul de la Bruxelles cu o singura dorinta: sa schimbe sistemul de vot. A fost clar destul de tarziu ca gemenii trebuiau sa propuna cateva cereri pentru ca negocierile sa poata avea loc. Au inventat problema reparatiilor de razboi pentru a se intoarce invingatori” - observator politic polonez.

Personalitate. „Amandoi sunt mici, nu foarte politicosi, nici destepti si seamana cu avocatii provinciali - cum a fost Lech” - jurnalist englez.

IMAGINE DUBLA

Pentru evitarea confuziilor > Polonia este prima tara din lume condusa de doi frati gemeni, care pot fi recunoscuti doar dupa o alunita in obraz: Lech are una pe obrazul stang, iar Jaroslaw pe cel drept.

> Pentru a evita confuziile in randul liderilor europeni, gemenii au stabilit o regula: aceea de a nu calatori impreuna la summituri. Ei evita sa apara alaturi chiar si in Polonia, insa, chiar si asa, au existat confuzii asupra identitatii lor. Potrivit „Financial Times”, premierul Kaczynski a vizitat Marea Britanie, cand, de fapt, era presedintele.

> Un reporter al stirilor BBC l-a intrebat pe Lech despre intrevederea pe care tocmai o avusese cu Angela Merkel, dar, in realitate, la Berlin calatorise Jaroslaw. „Sa fim seriosi”, a raspuns imbufnat presedintele. „Fratele meu este cel care s-a intalnit cu Angela Merkel, dar probabil semanam”.

> In ciuda asemanarilor lor fizice, personalitatile celor doi frati politicieni difera. Lech este mai sincer si cinstit. Jaroslaw este mult mai inteligent si ii place sa straluceasca in lumina reflectoarelor.

POLITICA

O viziune personala

In politica externa, Lech Kaczynski ii detesta pe diplomati si uraste negocierile multilaterale, pentru ca le considera inutile. In problemele internationale, el identifica divergentele, sustine un discurs de impact si se grabeste sa ajunga acasa.

Lech se bazeaza pe sfaturile primite de la cativa consilieri apropiati. Timid, presedintele polonez este mult mai placut in spatiul privat decat in cel public. Este interesat de securitate, inteligenta si sistemul de justitie criminal.

Relatiile sale cu marile puteri nu sunt tocmai de invidiat: Lech Kaczynski detesta Rusia, e dezamagit de Germania si priveste SUA ca pe o ultima speranta pentru securitatea tarii.

Relatiile cu Moscova s-au deteriorat in timpul guvernarii fratilor Kaczynski. Efortul UE de a semna cu Rusia o investitie energetica s-a naruit din cauza obiectiilor Poloniei. Gemenii au reusit sa mentina sprijinul istoric acordat Statelor Unite, acceptand participarea la conflictul din Irak si trimitand trupe in Afganistan.

Gay „perversi”

Catolici excesivi, fratii Kaczynski nu accepta adoptarea unei legislatii pentru homosexuali. Parlamentul European a criticat decizia liderilor polonezi de a interzice adoptarea unei legislatii prin care sa se vorbeasca in scoli despre drepturile homosexualilor. Fratii au amenintat ca vor pedepsi profesorii care nu vor respecta aceasta restrictie cu amenzi sau chiar condamnari.

Jaroslaw i-a numit pe gay „perversi”, iar fratele sau a avertizat ca „daca homosexualitatea va fi promovata la scara larga, rasa umana va disparea”. Totusi, presedintele polonez a precizat revistei „Time” ca „nimeni nu interzice drepturile homosexualilor in Polonia.

Daca vorbim despre lipsa propagandei homosexuale in scoli sunt complet de acord, dar aceasta propaganda nu ar trebui facuta in acest mod. Nu este utila pentru tineri. Nu este in interesul niciunei societati sa creasca numarul homosexualilor”, afirma el pentru aceeasi publicatie.

Tot in plan intern, Lech i-a indepartat de la conducerea ministerelor pe cei care aveau o viziune pro-Europa si a propus reintroducerea pedepsei capitale, interzisa in Polonia in urma cu zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News