Preşedintele parlamentului ungar:Eforturile internaţionale de a-l îndepărta pe Viktor Orban au eşuat

Preşedintele parlamentului ungar:Eforturile internaţionale de a-l îndepărta pe Viktor Orban au eşuat

La începutul acestui an s-au făcut eforturi din străinătate pentru a-l îndepărta pe premierul ungar Viktor Orban "printr-o lovitură de stat", dar aceste eforturi nu au avut succes, a declarat pentru cotidianul Magyar Hirlap preşedintele legislativului ungar, Laszlo Kover.

Kover a menţionat în acest sens că un consilier de la Departamentul de Stat american a sugerat că, dacă îndepărtarea lui Viktor Orban nu se poate face pe cale democratică, trebuie abordate alte căi.

"Dar marşul pentru pace a fost un răspuns energic la acest apel", a subliniat responsabilul ungar, referindu-se la mitingul proguvernamental care a atras mai devreme în acest an un sfert de milion de participanţi, transmite agentia MTI, preluată de Agerpres.

În acelaşi interviu, preşedintele parlamentului ungar a comentat şi în legătură cu disputa privind decizia laureatului Nobel pentru pace Elie Wiesel de a renunţa la o înaltă distincţie primită în 2004 de la statul ungar în semn de protest faţă de participarea guvernului la încercările de reînhumare a controversatului scriitor de etnie maghiară Jozsef Nyiro. Kover a spus că poziţia corectă a guvernului ungar este de a da dovadă de răbdare, pentru că orice altă poziţie ar aţâţa ura, şi i-a luat apărarea lui Nyiro, afirmând că acesta nu a fost criminal de război, nici fascist, şi nici antisemit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Kover a calificat drept "neserioasă" recenta iniţiativă a unor lideri din UDMR, de a candida la următoarele alegeri generale din Ungaria, din 2014, insistând că Uniunea este reprezentantul legitim al maghiarilor din Transilvania şi un partener al guvernelor din Ungaria, mai notează MTI.