Evenimentul Zilei > International > Președintele libanez avansează ipoteza unui atentat străin drept cauză a exploziei
Președintele libanez avansează ipoteza unui atentat străin drept cauză a exploziei

Președintele libanez avansează ipoteza unui atentat străin drept cauză a exploziei

Deși a recunoscut, vineri, pentru prima oară ipoteza unei intervenții străine, preşedintele libanez Michel Aoun a refuzat, cel puțin deocamdată, ajutorul unor investigații oferite de mai multe state.

Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat vineri că explozia devastatoare produsă marţi în portul Beirut este rezultatul ″fie a unei neglijenţe, fie a unei intervenţii străine″, el evocând şi ipoteza ″unei rachete″.″Este posibil să fi fost cauzată de neglijenţă sau de o acţiune externă, cu o rachetă sau o bombă′, a declarat şeful statului libanez în timpul unei întâlniri cu presa.

Este pentru prima dată când un oficial libanez avansează ipoteza unei intervenţii externe care să fi provocat această explozie, până în prezent fiind evocată doar pista unui accident chimic de amploare.

Preşedintele libanez, în vârstă de 85 de ani, a mai spus că i-a cerut personal preşedintelui francez Emmanuel Macron, venit joi la Beirut, să furnizeze autorităţilor libaneze imagini aeriene pentru a determina dacă în acel moment avioane sau rachete pătrunseseră în spaţiul aerian al Libanului.

″Dacă francezii nu au aceste imagini disponibile, le vom solicita altor ţări″, a completat Michel Aoun, un preşedinte criticat violent de populaţia care denunţă incompetenţa autorităţilor şi corupţia.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 154 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau de asemenea materiale puternic inflamabile.

Surse de ultimă oră menționează că a refuzat orice investigație străină în ipoteza unui atentat extern, în ciuda presiunilor exercitate de lideri libanezi sau lideri de opinie de nivel mondial.

Chestionat de un journalist în timpul unui interviu televizat dacă ia în calcul faptul că un sprijin extern de specialitate ar putea distorsiona adevărul, octogenarul președinte a replicat „da, desigur”. Mai mult, Michel Aoun a scris la puțin timp după declarație, pe pagina sa de Facebook, că „scopul acestor apeluri în vederea unei investigații internaționale este de a dilua adevărul”, potrivit https://www.aljazeera.com/news/2020/08/protests-lebanon-arrests-16-beirut-blast-live-updates-200807062157963.html.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.