Preşedintele, la cârma crizei inundaţiilor

În conferinţa de presă susţinută în această seară, preşedintele Traian Băsescu a cerut revenirea din concedii a personalului administraţiei locale şi a serviciilor descentralizate din judeţele afectate de inundaţii, menţionând că situaţia de la faţa locului este dificilă. "Am văzut foarte mulţi oameni disperaţi, dar şi administraţii locale descompletate de perioada de vacanţă. Nu putem condamna pe nimeni, dar cred că toate administraţiile locale trebuie să îşi cheme urgent salariaţii din concediu. Problemele sunt extrem de dificile. Administraţiile locale descompletate nu vor putea face faţă urmărilor inundaţiilor", a afirmat preşedintele.

"Este extrem de necesară revenirea administraţiei locale şi a structurilor descentralizate la potenţial maxim de funcţionare", a continuat şeful statului. Acesta a precizat că efectul inundaţiilor din Moldova va fi extrem de sever, atât atât în zona socială, cât şi în cea a infrastructurilor.

"O primă imagine legată de judeţele Suceava, Maramureş, dar şi cele din zona centrală a Moldovei, pe care le-am văzut, este o afectare extrem de puternică a infrastructurilor.Există un număr foarte mare de gospodării afectate. Problema cea mai importantă este scoaterea din izolare a acestor localităţi. Efectul acestor inundaţii în Moldova va fi extrem de sever", a declarat Traian Băsescu.  

Apel la solidaritate  Preşedintele a făcut apel către toate autorităţile statului român pentru a discuta cu oamenii din nordul ţării afectaţi de inundaţii.

"Cred că toate autorităţile, toţi oamenii care pot face acest lucru trebuie să vorbească cu cei aflaţi în dificultate. Au nevoie de încurajare. Nivelul ridicat al distrugerilor este o realitate pe care nu o putem omite. Avem nevoie de solidaritate şi acesta este lucrul important pe care doresc să-l spun: populaţia afectată are nevoie de solidaritatea instituţiilor şi a celor din judeţele care nu sunt afectate", a declarat Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre rolul pe care îl au într-o astfel de situaţie gravă oamenii politici: "Sper că nimeni nu va politiza evenimentul, dar prezenţa oamenilor politici este necesară în momentul de faţă printre cei au nevoie să-şi vadă deputaţii, senatorii vorbind cu ei, dându-le asigurări că nu vor fi abandonaţi de autorităţi".

Reconstrucţia va fi anevoioasă Traian Băsescu  spus că efortul de reconstrucţie în zonele calamitate va fi pe termen mediu şi lung, iar principalul obiectiv este ca până la venirea iernii oamenii să aibă sistemele de comunicaţii restabilite integral, iar casele care au fost inundate să fie aduse la o stare locuibilă.

De asemenea, a spus Băsescu, având în vedere că mai este puţin până în septembrie, şcolile afectate de inundaţii trebuie puse în stare de funcţionare.

Preşedintele a constatat că există o lipsă acută de generatoare de curent electric şi că sinistraţii ar trebui să primească, pe lângă apă şi conserve, haine, pături şi cereale, care ar putea fi trimise din judeţele care nu au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele zile.

Posibil dezastru ecologic în Maramureş Traian Băsescu a cerut intervenţia de urgenţă pentru a fi astupată o breşă şi a fi consolidat un dig în Maramureş, la iazurile de decantare Colbu I şi II.

"Am văzut în Maramureş două lacuri de decantare: Colbu I şi Colbu II. Colbu II s-a rupt şi toată apa din el, cu metale grele şi cianuri, a fost deversată în Colbu I. S-a creat o breşă prin care apa nefiltrată de aici curge, devenind un real pericol pentru întreaga zonă", a spus preşedintele Băsescu, apreciind că, dacă în zonă va continua să plouă şi dacă digul de apărare al iazului s-ar rupe, scurgerea acelor ape reziduale "ar însemna un adevărat dezastru ecologic".

 

Citiţi şi Nordul ţării, înecat sub o Dunăre căzută din cer          

Băsescu către primarul Suceviţei: "Îmi vine să te dau de pământ"

(19:05)