Astfel, în timpul manifestărilor de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș, directorul Alianței Libere Europene (European Free Alliance – EFA), Günther Dauwen, a declarat că Guvernul României ar trebui să respecte drepturile minorităților naționale.

Totodată, conform Agerpres, acesta a subliniat că președintele Klaus Iohannis, care este minoritar, ar trebuie să fie mai sensibil la aceste doleanțe.

“Guvernul României trebuie să respecte drepturile minorităților și să ia în considerare solicitările acestora, pentru a se garanta libertatea, egalitatea și prosperitatea tuturor oamenilor. Noua nomenclatură de la București nu respectă aceste drepturi. Nu poate fi libertate dacă cele mai elementare drepturi nu sunt respectate, iar cererile de autonomie sunt incriminate inclusiv prin interzicerea simbolurilor secuiești. Toate acestea au loc pe perioada în care este președinte în funcție Klaus Iohannis care, ca minoritar, ar trebui să fie mai sensibil la aceste probleme”, a spus Günther Dauwen.

În jur de 4.000 de persoane au participat joi după amiaza, la o comemorare a secuilor martiri. Mulţimea s-a deplasat într-un marș neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureș pentru a depune la sediul Instituției Prefectului — Județul Mureș o petiție în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs.

În timpul manifestării au fost scandate lozinci în favoarea autonomiei și împotriva Tratatului de la Trianon, dar mitingul s-a încheiat fără incidente.

Autoritățile urmează să analizeze dacă se impune sancționarea organizatorilor manifestării, care au îndemnat participanții să pornească în marșul neautorizat.