Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu vor asista, astăzi, la evenimentele organizate la Constanța cu ocazia Zilei Marinei.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu participă, duminică, la evenimentele organizate de Ziua Marinei Române, ce se defășoară în Portul Militar Constanța.
Este pentru prima dată de la izbucnirea scandalului legat de arestarea lui Florin Cîțu în Statele Unite ale Americii (SUA), în urmă cu 20 de ani, când premierul apare în public alături de liderul de la Cotroceni.
Primul sosit în portul militar Constanţa a fost Florin Cîţu, întâmpinat de ministrul de Interne Lucian Bode şi de ministrul Apărării Nicolae Ciucă. De asemenea, au mai sosit şeful DSU Raed Arafat şi preşedintele Senatului Anca Dragu. Preşedintele Klaus Iohannis a fost ultimul sosit, fiind primit conform protocolului. Acesta a surprins prin ținută, fiind îmbrăcat într-un sacou alb și cu papion la gât.
În timpul intonării imnului, Florin Cîțu a stat pe același rând cu președintele Klaus Iohannis, dar au fost despărțiți de comandatul Forțelor Armate și la o distanță considerabilă unul de altul. Premierul și președintele nu au dialogat înainte de imn.
La eveniment participă și Dan Barna, însă marele absent este Ludovic Orban, liderul PNL.
Până acum, Klaus Iohannis nu a vorbit despre scandalul în care este implicat Florin Cîțu
Șeful statului nu a făcut nicio declarație pe această temă, iar prim-ministrul a declarat sâmbătă că nu i-a spus lui Iohannis despre incident când a fost numit în funcție deoarece nu l-a considerat a fi relevant.
Festivitățile de Ziua Marinei vor începe la ora 10.00 și, pentru al doilea an consecutiv, publicul nu va avea acces la eveniment. Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție.
Forțele Navale Române organizează duminică în portul militar Constanța, o ceremonie aniversară,
Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale (ora 09.55) și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forțele Navale Române, militari din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.
La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul și marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
Publicul va putea urmări defilarea navelor de la Constanța la Midia
Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice „Comandor Alexandru Cătuneanu”, urmată de alocuțiunea persoanei oficiale.
La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formație de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forțelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american.
Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănțean și pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări, duminică, 15 august, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanța la Midia.
Formația navală va fi condusă de fregata „Mărășești” (F-111) și va fi alcătuită din puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenție a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaților de navigație tradițională cu vele.
Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torțe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, precum și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.