Evenimentul Zilei > International > Președintele Germaniei: SUA, China şi Rusia pun în pericol ordinea internaţională
Președintele Germaniei: SUA, China şi Rusia pun în pericol ordinea internaţională

Președintele Germaniei: SUA, China şi Rusia pun în pericol ordinea internaţională

În deschiderea Conferinței de Securitate de la Munchen, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a rostit un discurs dur împotriva egocentrismului

În discursul său, preşedintele Frank-Walter Steinmeier a criticat politica egocentrică a SUA, Chinei şi Rusiei şi s-a declarat un adept al multilateralismului.

„Fiecare ţară ar trebui să vadă unde ajunge dacă pune interesele proprii mai presus de interesele tuturor celorlalţi”, aceasta pare să fie deviza preşedintelui SUA, Donald Trump, a declarat Steinmeier în discursul de deschidere a Conferinţei de Securitate de la München, scrie Deutsche Welle.

Care notează, totuși, că Steinmeier a elogiat cooperarea transatlantică şi a subliniat că aceasta trebuie menţinută.

În privința Rusiei, Frank-Walter Steinmeier și-a îndreptat, de așteptat de altfel, criticile împotriva anexării peninsulei Crimeea, o anexare „fără a ţine cont de dreptul internaţional”.

Moscova a „recurs la mijloace militare şi la strămutarea violentă a graniţelor pe continentul european, făcând din asta iarăşi un mijloc politic”, a denunțat Steinmeier, evidențiind că „nesiguranţa şi imprevizibilitatea sunt urmările acestor acţiuni”.

În privința Chinei, a spus președintele Germaniei, ea a devenit prin ascensiunea din ultimele decenii un actor important în instituţiile internaţionale.
Dar, a arătat Steinmeier, „nu acceptă dreptul internaţional decât selectiv, acolo unde nu contravine propriilor interese”.

Acţiunile Chinei în Marea Chinei de Sud îi deranjează pe vecinii din regiune. „Iar acţiunile Chinei împotriva minorităţilor din propria ţară ne deranjează pe noi toţi”, a spus președintele federal,f ăcând aluzie la relatările privind arestarea în masă a minorității uigurilor.

Pe acest fundal, Steinmeier a avertizat că există riscul reluării cursei înarmărilor.

„Ne întoarcem la vechea dilemă de securitate”, a avertizat Steinmeier cu privire la riscul reluării cursei înarmărilor. „Mai multă neîncredere, mai mult armament, mai puţină siguranţă – acestea sunt urmările ei obligatorii. Care conduc spre o nouă cursă a înarmării nucleare, care nu va produce doar noi arme, ci şi noi puteri nucleare, cu toate riscurile de rigoare pentru stabilitatea nucleară, care este oricum precară”, a spus Steinmeier.

Revenirea la interesele naţionale slăbeşte comunitatea internaţională şi în contextul căutării de soluţii pentru problemele globale, între care schimbările climatice. Comunitatea internaţională ar trebui să fie „profund neliniştită” de faptul că instituţiile internaţionale sunt „blocate şi slăbite”, a conchis președintele federal.