Președintele Franței își apără reforma pensiilor. În stradă, francezii protestează tot mai violent

Președintele Franței își apără reforma pensiilor. În stradă, francezii protestează tot mai violent sursa foto: administratia prezidentiala

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat decizia de a majora vârsta de pensionare, de la 62 la 64 de ani, în ciuda protestelor masive și violente care au cuprins întreaga țară.

Franța are un sistem de pensii prin repartiție, prin care un număr de angajați plătesc pentru pensionari.

Macron a subliniat că atunci când a început el să lucreze erau 10 milioane de pensionari francezi, iar acum sunt 17 milioane.

”Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai mult deficitul se va deteriora. A venit timpul să ne mișcăm, relansând dialogul cu sindicatele și cu toate forțele politice care sunt pregătite să facă acest lucru. Această reformă nu este un lux, nu este o plăcere, ci o necesitate”, a spus Macron.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune Macron despre protestari

Președintele francez a declarat că protestatarii au avut dreptul să iasă în stradă și că furia lor a fost luată în considerare, dar că nu poate accepta ca aceștia să recurgă la violență și să distrugă bunurile altor persoane.

”Credeți că îmi face plăcere să adopt această reformă? Nu”, a mai spus Macron, care a acceptă ideea că a devenit foarte nepopular.

Liderul de la Elysee a mai prezentat și o listă cu priorități pentru restul președinției sale. Aceasta cuprinde reformarea legilor privind imigrația, construirea a 200 de noi cazărmi pentru poliția militară, școli, sănătate și mediu.

Greve în toată Franța

Protestele se extind de la o zi la alta, după ce marile sindicate au anunțat greve generale. Gunoierii din Paris și din alte mari orașe din Franța nu au mai ieșit pe străzi, fapt ce a făcut ca toate  aglomerările urbane să devină mari gropi de gunoi.

De asemenea, 13% dintre benzinării au rămas fără combustibil din cauza blocajelor de la rafinăriile de petrol. Criza s-a extins în zona de sud, Bouches-du-Rhône, unde aproape toate benzinăriile au rămas fără combustibil, din cauza grevei șoferilor.

Vizita regelui Angliei este criticată

Protestele au aruncat, de asemenea, o umbră asupra iminentei vizite a regelui Charles al lll-lea în Franța.

Un deputatul din Partidul Verzilor, Sandrine Rousseau, a cerut chiar anularea călătoriei.

”Este oare prioritară primirea lui Charles al III-lea la Versailles? Ceva se întâmplă în societatea franceză, prioritatea este să mergem să vorbim cu societatea care se ridică”, a spus politicianul francez, citat de bbc.com.