Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Președintele Franței a fugit de pe stadion ca un șobolan. Nu ca un șobolan oarecare, ci ca un șobolan cu gărzi de corp!
Președintele Franței a fugit de pe stadion ca un șobolan. Nu ca un șobolan oarecare, ci ca un șobolan cu gărzi de corp!

Președintele Franței a fugit de pe stadion ca un șobolan. Nu ca un șobolan oarecare, ci ca un șobolan cu gărzi de corp!

Ar fi trebuit ca acest Gând de Breaking news să-l postez azi noapte. Am stat însă aproape toată noaptea, să urmăresc pe France 2, retransmis de Tv5 Monde, singurul canal francez disponibil la Găgești Deal, evoluția evenimentelor de la Paris.

Cred că mulți români au făcut asta, fie și pentru că Parisul le-a devenit un loc la fel de familiar ca și Bucureștii.
M-au interesat firește și televiziunile românești.
Pe primul loc la promptitudine s-a situat Antena 3. Postul nu numai c-a intrat primul în direct, dar a și reușit să convoace telefonic toate vedetele . Că intervențiile unora dintre vedete n-au sărit dincolo de părerea vițelului în fața porții noi, e o altă poveste. Una despre jurnaliștii lui Dan Voiculescu, care în afară de chelia lui Traian Băsescu și ciorapii Elenei Udrea nu știu să discute.
Pe locul 2 se situează TVR. A intrat un pic mai tîrziu, dar a intrat și a ținut-o așa aproape toată noaptea.
Rareș Bogdan a reușit să mobilizeze în cele din urmă Realitatea Tv, care a intrat a treia în dispozitiv. Și aici ca și la Antena 3, intervențiile au dovedit că de la jurnalism la tembelism nu-i decît un pas. O tipă al cărei nume îmi scapă găsise prilejul să denunțe clasa politică românească prin comparație cu clasa politică din Franța. Ce legătură aveau atentatele de la Paris cu Vocea Străzii de la București doar muierușca ne-ar putea spune. Ca să nu mai spun că s-a manifestat din nou la Realitatea Tv confundarea jurnalismului de Breaking News cu isteria de telenovelă.
Celelalte televiziuni de știri – B1Tv, România Tv, Digi Tv – nu s-au conectat la eveniment. Au continuat să dea reluări de peste zi.
Nu cred că poate fi lucru mai stînjenitor decît să butonezi în astfel de momente pe o televiziune de știri și să vezi pe micul ecran un talk-show (în reluare) despre formarea Guvernului tehnocrat.
Digi Tv, activă pînă la spasm în timpul demonstrațiilor de la București, n-a dat nici măcar un semn c-ar ști de atentatele de la Paris.
Lucru explicabil.
În timpul demonstrațiilor, Divizia Presă a SRI a fost pusă în stare de alarmă.
În cazul Atentatelor de la Paris, Divizia a avut învoire de week-end!
O observație generală, de fost conducător al Realității Tv din timpul Războiului din Golf.
Toate transmisiile în direct ale televiziunilor noastre n-au ținut cont de o regulă de aur în astfel de împrejurări:
Telespectatorul n-are nevoie de trăncăneli, ci de informații, de cît mai multe informații.
La toate televiziunile noastre branșate la Eveniment lipseau informațiile. Au dominat părerile. Cele mai multe prostii cu ghiotura, de inși aduși de pe stradă să zică ceva despre Siria, despre Orientul Apropiat, despre politica Franței față de ISIS, chiar despre ISIS, fără să fi citit măcar pe Google despre aceste lucruri.
Au lipsit informațiile, atît cele despre dinamica Evenimentului de la Paris, cît și cele despre locurile în care se petreceau momentele dramatice.
Transmisiile au fost sufocat pur și simplu de păreri tembele, toate spuse pe un ton care nu admitea îndoiala.
Cîteva lucruri despre Atentate:
1.    Obiectivul principal al Operațiunii a fost umilirea Franței. Marea țară a lui Pește, cea cu ifose napoleoniene ale unei verze prost murate precum Francois Hollande, fost lovită în inimă, la oră de maximă audiență. Nu întîmplător, exploziile din preajma stadionului în timpul meciului urmărit nu numai de francezi, dar și de mulți europeni (era doar Franța-Germania) au țintit scoaterea președintelui Franței în fugă, ca pe un sac de cartofi umblător, de pe stadion. Dacă aș fi fost în locul președintelui francez n-aș fi acceptat o asemenea umilire. Pe front, cînd începea un atac de artilerie în prezența unui general, subordonații se uitau la el cu ironie ca să vadă dacă pupă și el pămîntul. Președintele Franței n-ar fi trebuit să plece de pe stadion ca un șobolan. Dacă ar fi fost un atentat împotriva stadionului, ceilalți francezi ar fi murit, nu-i așa? Păi, ceilalți de pe stadion nu erau și ei oameni?!
Tot sub semnul umilirii cumplite rămîn și locurile atentatului. Teroriștii au vrut să lase impresia că lovesc acolo unde vor mușchii lor. Șapte lovituri în locuri diferite din Paris, unele centrale, sunt dovezi pentru simplul cetățean că e la discreția terorismului, în timp ce el cetățeanul se crede în siguranță.
2.    Dacă în cazul Tragediei de la Colectiv, responsabilitatea statului român nu poate fi stabilită decît în ultimă instanță și cu tendință, în cazul Atentatelor de la Paris, responsabilitate aparține exclusiv statului francez.
După atacul de la Charlie Hebdo, Serviciile secrete franțuzești nu numai că n-au fost restructurate, nu numai că nici un ștab din Servicii nu și-a dat demisia, dar mai mult, banii de la buget au fost mai generoși ca niciodată și mai ales, s-au adoptat legi constrîngătoare ale libertăților individuale pentru ca Serviciile să poată preveni atentatele. Șapte lovituri în inima Parisului sunt dincolo de orice discuție un eșec de proporții al Serviciilor secrete, a căror misiune e tocmai cea de a preveni fie și un atentat individual.
Un asemenea eșec e nu numai al Serviciilor. E și dacă nu mai ales al președintelui Franței. Dacă ar trebui să demisioneze cineva acela ar trebui să fie Francois Hollande!
3.    Un alt obiectiv al Atentatelor a fost acela de a provoca și întreține nesiguranța, cea care garantează viața occidentală. Dacă poți fi sfîrtecat de explozii nu în Siria, nu în Irak, nu în Afganistan, ci în inima Parisului, la un restaurant sau la un spectacol, nici măcar într-un avion, cum să nu te întrebi înainte de a ieși din casă dacă n-o să te întorci cumva în sicriu?
4.    Indiscutabil, mulți români s-au întrebat dacă noi suntem în siguranță. Răspunsul l-ar fi putut da un Comunicat de la Președinție, potrivit căruia Klaus Iohannis a convocat principalele instituții responsabile cu siguranța națională, în frunte cu SRI, pentru a le consulta în legătură cu măsurile de siguranță de la noi.
După cum era de așteptat, Rața mecanică n-a catadicsit să-și întrerupă weekendul, mulțumindu-se cu o însăilare protocolară pe Facebook.
O reuniune a unei așa zise celule de criză a convocat premierul interimar, un anume Câmpeanu, care vrea să se bage neapărat în seamă. Acesta ne-a spus că DIICOT i-a dat asigurări că România nu va fi ținta unui atentat.
Ce spui, vere?
Păi, doar SRI ne poate asigura de așa ceva.
SRI n-a fost la reuniune.
I-a dat cu flit premierului interimar, acestui anume Câmpeanu.
NB După apariția textului, Victor Ciutacu mi-a trimis un SMS prin care îmi atrage atenția că România Tv s-a conectat prima la eveniment. Când am butonat eu, pe micul ecran scria Reluare deoarece România Tv ieșise din direct. Prea repede. Poate cititorii care au urmărit televiziunile știri vor veni cu mai multe amănunte.

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiubog.ro