Președintele Dmitri Mevedev începe lobby-ul printre oligarhii ruși

Președintele Dmitri Mevedev începe lobby-ul printre oligarhii ruși

Președintele rus Dmitri Medvedev le-a transmis oamenilor de afaceri că ar trebui să se gândească la cel pe care îl văd drept viitor lider la Kremlin. Mesajul a fost cât se poate de clar: oamenii cu bani din Rusia trebuie să se decidă dacă îl susțin pe Medvedev sau pe premierul Vladimir Putin, în condițiile în care niciunul dintre ei nu și-a anunțat până acum candidatura.

În timpul unei întâlniri avute la Kremlin cu cei mai importanți oameni de afaceri, printre care magnații Oleg Deripaska și Viktor Vekselberg, președintele rus le-ar fi spus că e timpul să aleagă dacă îl vor pe el la conducerea țării, pentru încă un mandat, sau pe fostul său mentor, Vladimir Putin, susține ziarul Vedomosti, care citează surse prezente la întrevedere, potrivit AFP.

”Trebuie să vă hotărâți dacă sprijiniți programul meu sau dacă lăsați lucrurile așa cum sunt”, ar fi spus Medvedev, conform declarațiilor unui om de afaceri.

Încercarea liderului de la Kremlin de a demarca taberele i-a luat prin surprindere pe oamenii de afaceri. Mai ales că, deși nu mai e mult până la alegerile prezidențiale din martie 2012, nici Medvedev nici Putin nu au anunțat că au de gând să candideze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medvedev a lăsat să se înțeleagă că ar mai vrea un mandat, dar a precizat că decizia sa de a candida va depinde de preferințele politice ale elitelor din Rusia și de sprijinul populației. Pentru unii observatori politici, Putin, care rămâne cel mai puternic om din Rusia, va avea ultimul cuvânt în chestiunea candidaturilor. Se pare că, în majoritate, magnații Rusiei ar înclina balanța, în cazul confruntării dintre Putin și Medvedev, în favoarea acestuia din urmă.