Președintele Consiliului Fiscal, despre măsurile de austeritate: Această notă de plată era inevitabilă

Daniel Dăianu, despre măsurile fiscale. Unde a greșit Marcel Ciolacu / sursa foto. EVZ

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre problemele actuale ale României și Ordonanța trenuleț. În opinia sa, guvernele din ultimii ani au făcut mai multe greșeli pe plan economic, iar românii vor fi nevoiți să achite „nota de plată”.

Daniel Dăianu, despre Ordonanța care i-a speriat pe români

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, țara noastră trebuie ss pregătită să „plătească nota de plată” pentru deciziile greșite luate de aleși. Daniel Dăianu a subliniat că actualul Guvern trebuie să trateze cu responsabilitate situația prin care trece România și să evite o eventuală criză economică.

„Va trebui să fim cu ochii, cu nasul, cu gura peste nivelul apei”, a precizat Dăianu la Antena 3 CNN.

Mari probleme pentru români

„Statul român este în situația în care are de finanțat un deficit bugetar și de refinanțat o datorie publică ca dimensiune unice în ultimele decenii pentru că, de pildă, noi ne-am confruntat cu o situație financiară extrem de grea și țara era într-o criză de lichidități care se putea transforma într-una de solvență”, a adăugat specialistul.

În plus, el atrage atenția asupra greșelilor făcute de guvernanți.

„S-au făcut greșeli în politica economică, acum a venit o notă de plată și cetățenii României vor plăti, fie că sunt întreprinzători, fie că sunt simpli cetățeni, cu venituri mai mari, cu venituri mai mici. Această notă de plată era inevitabilă, când ai deficit bugetar de peste opt la sută din PIB nu ai cum să continui cu un asemenea trai peste posibilități”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.

Cum putem rămâne fără bani din cauza escrocilor.

Daniel Dăianu, despre înghețarea salariilor

Reprezentantul Consiliului Fiscal a  menționat că nu poate fi vorba despre tăieri salariale. Cu toate acestea, sute de angajați au protestat deja în acest sens, precizând că vor pierde bani odată cu noile măsuri luate de Executiv.

„Nu e vorba de reduceri de salarii, e vorba de a nu mai crește, de a nu mai indexa. E drept, cineva ar putea să spună că inflația e importantă și în termeni reali înseamnă venituri mai mici dar avem de ales între rău și foarte rău”, a mai spus Dăianu.