"Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din discuțiile mele cu (președintele rus Vladimir) Putin că nu acceptă fraze ca atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemne asta? Nu vorbim astfel Rusiei!", a declarat el cu prilejul unei dezbateri organizate la Passau, în sudul Germaniei.

"Rusia vrea să fie tratată de la egal la egal și aici rușii au dreptate", a spus el. "Nu trebuie alungați din fața scenei, pentru că, așa cum am văzut, fac să se vorbească repede despre ei", a ținut să sublinieze președintele Comisiei Europene.

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a afirmat, de asemenea, că Rusia trebuie "să facă progrese masive". "Modul în care a acționat în afacerea Crimeii, în afacerea Ucrainei de Est, asta nu merge", a adăugat el. Europenii și americanii au impus sancțiuni Rusiei din cauza sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei și a anexării Crimeii la începutul lui 2014.

De asemenea, occidentalii sunt foarte critici în ce privește intervenția militară rusă în conflictul sirian, acuzând Moscova că susține regimul condus de Bashar Al-Assad, în loc să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.