Președintele Colegiului Medicilor despre vaccinul AstraZeneca: Nu este corect să stigmatizăm acest produs

vaccin astrazeneca

Preşedintele Colegiului Medicilor, despre vaccinul AstraZeneca: Nu este foarte corect să stigmatizăm acest produs. Este normal să existe mai multe reacţii adverse. Accidentele trombo-embolice reprezintă prima cauză de mortalitate în lume şi de morbiditate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a afirmat că, având în vedere modul în care funcţionează vaccinul AstraZeneca, realizat pe bază de particulă virală, apariţia reacţiilor adverse mai frecvente decât la vaccinurile bazate pe ARN Mesager este normală. Coriu, care este medic hematolog, a explicat că afecţiunile trombo-embolice reprezintă principala cauză de mortalitate în lume.

"Nu este foarte corect să stigmatizăm acest produs. Este normal să existe mai multe reacţii adverse, este absolut normal pentru că vorbim de o particulă virală. Dacă în celelalte preparate vorbeam de un ARM Mesager, de o moleculă de ARN unde riscurile unei toxicităţi, unui efect advers erau foarte mici, aici vorbim de o particulă virală care este injectată şi e normal să existe mai multe efecte adverse. Dar legat de aceste complicaţii trombo-embolice - şi acesta este domeniul meu de expertiză - vorbim de câteva zeci în toată lumea, până în 50, într-adevăr, unele destul de grave, dar trebuie să reamintim un lucru: accidentele trombo-embolice reprezintă prima cauză de mortalitate în lume şi de morbiditate. La 100.000 de locuitori, în fiecare an avem în jur de 1.400-1.500 de astfel de evenimente trombo-embolice”, a afirmat Daniel Coriu, vineri seară, la Digi 24.
El s-a arătat convins că autorităţile din ţările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca au avut "argumente puternice legate de reglementări interne”, dar că acest lucru nu trebuie să pună în discuţie eficienţa vaccinului.

Medici care propagă informații false

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că sunt mai multe cazuri de medici cercetaţi pentru diseminarea de informaţii false, dar atrage atenţia asupra "fenomenului social": "oamenii cred în astfel de purtători de mesaje - şi vorbim de oameni care propagă neadevăruri, oameni care neagă progresul, oameni care sunt împotriva vaccinului, oameni care sunt împotriva progresului tehnic şi ştiinţific în general". "Astfel de grupuri ar trebui să ne îngrijoreze", consideră el.

"Avem colegi care propagă, să spunem, informaţii sau mesaje false. Nu vă pot spune numărul lor, dar avem câteva cazuri (de medici cercetaţi pentru diseminarea de astfel de mesaje - n.r.), avem, sunt anchete în desfăşurare. Dar ceea ce vreau să spun este că este fenomenul social, oamenii cred în astfel de purtători de mesaje - şi vorbim de oameni care propagă neadevăruri, oameni care neagă progresul, oameni care sunt împotriva vaccinului, oameni care sunt împotriva progresului tehnic şi ştiinţific în general. Astfel de grupuri ar trebui să ne îngrijoreze pe noi toţi, pe noi, ca medici, pe formatori de opinie, pe politicieni şi societatea ar trebui să reacţioneze, pentru că suntem în pericol”, a afirmat Daniel Coriu, vineri seară, la Digi 24.
Acesta a evitat să comenteze cazul medicului Flavia Groşan din Oradea, care a declarat că a vindecat de COVID-19 mii de pacienţi cu un antibiotic şi alte câteva medicamente, însă a precizat că "încă mai aşteptăm de la doamna doctor prezentarea dovezilor ştiinţifice care au dus la acele afirmaţii”.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu s-ar trata la acel medic. El a mărturisit a trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, că a avut o formă medie spre severă a bolii, dar că nu a pus sub semnul întrebării, ca medic, protocolul de tratament.

Photo 214218585 © Michele D’Ottavio - Dreamstime.com